Біоекологічні особливості азиміни трилопатевої в Степу України

УДК 581.95:634.41(477)

Біоекологічні особливості азиміни трилопатевої (Asimina triloba (L.) Dunal) в Степу України // Грабовецька О. А., Єжов В. М. //  Садівництво. – 2015. – Вип. 69. – С. 35-43. –  Бібліогр.: 24 назв. – укр.

Наводяться дані щодо успішної інтродукції малопоширеної в культурі рослини азиміна трилопатева (Asimina triloba (L.) Dunal) у Херсонській області. Детально обговорюються результати багаторічних фенологічних спостережень. Встановлено, що в умовах експерименту рослини азиміни проходять за 183-185 діб повний цикл вегетації та дають повноцінний урожай. Вивчено також вплив абіотичних факторів (низькі температури, посуха). Доведено, що пристосованість цієї культури до умов вирощування вища в порівнянні з персиком та абрикосом і близька до яблуні. На підставі результатів досліджень та їх обговорення Asimina triloba рекомендована до широкого вирощування у степовій зоні України.
1 табл.

Ключові слова: азиміна, інтродукція, фенологія, морозо- та посухостійкість, плоди, склад.

<< Назад