Mineral composition of Actinidia arguta in the conditions of the Northern Steppe on the Black Sea coast

DOI: 10.35205/0558-1125-2023-78-103-110
UDC 634.737:581

MINERAL COMPOSITION OF ACTINIDIA ARGUTA IN THE CONDITIONS OF THE NORTHERN STEPPE ON THE BLACK SEA COAST


M.М. TSANDUR, Post Graduate Student
Institute of Horticulture, NAAS of Ukraine, 03027, Kyiv-27, 23, Sadova st., е-mail: rudnik2015@ukr.net

Accumulation of concentrations of micro- and macroelements in Actinidia arguta fruits in the conditions of the Northern Steppe of the Black Sea Coast region is shown. The value of their variability by years of growth and development and the dependence on the genotype was determined, which was the purpose of the study. The objects of the research were three domestic varieties of Actinidia arguta: Kyivska hybridna, Kyivska krupnoplidna, Veresneva and two French selections: Isai and Taxi during three years of cultivation (2020-2022) on the experimental field of LLC "Black Sea Alliance" of Biliaiv district, Odesa region. It was established that the macro- and microelements in actinidia fruits on average over three years are distributed in the following order: K (17.49) > N (9.68) > Zn (8.60) > Ca (3.95) > P ( 3.23) > Cu (2.36) Mg (0.70) > Na (0.66 g/kg of dry matter). The research results indicate a significant influence of growing conditions, soil fertility, and fertilizer application on the level of element content in fruits. The highest concentration of nitrogen – 11.39, calcium – 4.96, phosphorus – 3.81, magnesium – 0.77 and copper – 2.94 g/kg of dry matter is found in the fruits of actinidia of the Veresneva variety, the highest amount of potassium is accumulated in the fruits of the Taxa variety – 20.00 g/kg and zinc – 11.95 mg/kg of dry matter, and their lowest content is in the Isai variety (from 13.08 g/kg to 5.18 mg/kg of dry matter). The most favorable year for the formation of high-quality fruits of the crop was 2022, which indicates the direct dependence of weather conditions on the development of plants. Fruits of all varieties in the experiment accumulated a low amount of sodium, which cannot negatively affect the human body in fresh form. The content of mineral substances in fruits does not depend on their content in the soil. The research results showed the possibility of successful introduction of actinidia in the conditions of the Northern Steppe of the Black Sea Coast.
Key words: Actinidia arguta, macro- and microelements, genetic variability.

Список використаної літератури
1.Рудник-Іващенко О.І., Цандур М.М. Продуктивність сортів актинідії (міні-ківі) та оцінка якості ягід. Перспективні напрямки наукових досліджень лікарських та ефіроолійних культур : матеріали ІV Всеукр. наук.-практ. конф. молодих вчених,  25.03.2020. Березоточа, 2020. С. 119-123.
2.Latocha P. Morfology and using value of aktinidia arguta and hybrid cultivars of Actinidia arguta (Siebold et Zucc.) Planch ex. Miq., A. Arguta, A. purpurea Rehd. SGGW. Warszawa, manuscript, 2010. 106 p.
3.Балабак А.Ф., Коваль С.А. Перспективи вирощування ківі в умовах Правобережного Лісостепу України. Зб. наук. пр. Уманської держ. аграрної академії. Умань, 2002. Вип. 54. С. 107-115.
4.Дослідження вмісту фенольних сполук та аскорбінової кислоти в листках і пагонах роду Actinidia Lindl. / Мороз П.А., Скрипченко Н.В., Джуренко Н.І., Паламарчук О.П. Фізіологія і біохімія культурних рослин. 2001. Т. 33, № 5. С. 404-408.
5.Swain T., Hillis W.E. The Phenolic Constituents of Prunus domestica. I. –The Quantitative Analysis of Phenolic Constituents. Journal of the Science of Food and Agriculture. 1959. Vol. 10. P. 63-68. DOI: 10.1002/jsfa.2740100110.
6.Ferrandino A., Silvia Guidoni. Chemical composition of Actinidia deliciosa fruits as influenced by harvest date and storage period. Acta Hort. 1999. Vol. 498(498). Р. 313-318. DOI: 10.17660/ActaHortic.1999.498.37.
7.Luh B.S. Kiwi fruit. Advances in food research. 2001. Vol. 29. Р. 279-306.
8.Nishiyama I. Fruits of the actinidia genus. Advances in food and nutrition research. 2007. Vol. 52. Р. 293-324.  DOI: 10.1016/S1043-4526(06)52006-6.
9.Horacio J. Adrogué M.D., Nicolaos E. Madias M.D. Sodium and potassium in the pathogenesis of hypertension. N. Engl. J. Med. 2007. Vol. 356. P. 1966-1978. DOI: 10.1056/NEJMra064486.
10.ДСТУ 4287:2004. Якість ґрунту. Відбирання проб. [Чинний від 2005-07-01]. Київ : Держспоживстандарт України, 2005. 10 с
11.ДСТУ 4289:2004. Якість ґрунту. Методи визначення органічної речовини. [Чинний від 2005-07-01]. Київ : Держспоживстандарт України, 2005. 14 с.
12.ДСТУ 4115:2002. Ґрунти. Визначення рухомих сполук фосфору і калію за модифікованим методом Чирікова: Київ: Держспоживстандарт України, 2002. 10 с
13.ДСТУ 4114:2002. Ґрунти. Визначення рухомих сполук фосфору і калію за модифікованим методом Мачигіна: Київ: Держспоживстандарт України, 2002. 9 с.
14.Urinary sodium and potassium excretion and risk of hypertension in Chinese: report from a community-based cohort study in Taiwan /   Chien K.L. et al. J. Hypertens. 2008. Vol. 26. P. 1750-1756. DOI: 10.1097/HJH.0b013e328306a0a7.
15.СТ-Н МОЗУ 42-4.5:2012 Лікарські засоби. Належна практика культивування та збирання вихідної сировини рослинного походження. К.: МОЗ України, 2012. 13 с.
16.Федорова О.А. Препараты калия и магния в современной клинической практике. Український часопис. 2014. №1 (99), І/ІІ. URL: http://www.umj.com.ua/article/71428/preparaty-kaliyai-magniya-v-sovremennoj-klinicheskoj-praktike (дата звернення: 20.06.2023).
17.Latocha P., Krupa T. The mineral composition of new genotypes of hardy kiwifruit (Actinidia Lindl.) bred at SGGW. Horticulture and Landscape Architecture. 2008. Vol. 29. Р. 105-110.
18.Influence of eroppsn jf Ca, K, Mg fnd carbonydrate status of «French» prune trees grown on potassium limited soils /  Heansen P. et al. I. Am. Soc. Hortic. Sc. 2010. Vol. 3. Р. 511-515.
19.Marosz A. Cultivation and yield of Actinidia arguta in a central Poland. In: Proceedings of the National Conference on Science-Practice. Intensification of production of berry bushes by the implementation the latest research results. Growing blueberries and little-known berry bushes. 23 March 2012. Skierniewice. 2012. Р. 45-47.
20.Мороз Г.З. Магній в сучасній медицині: від теорії до клінічної практики / Г.З. Мороз, І.В. Седченко // Therapia. – 2015. – №1 (94). – С. 17
21.FAO/WHO. Vitamin and mineral requirements in human nutrion. Report of joint FAO/WHO expert consultation. United Nations, 2004. 341 р.
22.Wang Q., Liu J., Cheng Sh. Heavy metalsin apple orchard soilsand fruitsand their health risks in Liaodong Peninsula, Northeast China. Environmental Monitoringand Assessment. 2015. 187(1). P. 4178. DOI:10.1007/s10661-014-4178-7.
23.Okamoto G., Goto S. Juice constituens in Actinidia arguta fruits produced in Shinjo, Okayama. Sci. Fac. Agr. Okayama Univ. 2005. Vol. 94, 9-13.