promise pear (pirus communis l.) cultivars bred at the institute of horticulture, naas of ukraine

DOI: 10.35205/0558-1125-2022-77-22-27
UDC 634.13:658.231:631.526.3:477

PROMISE PEAR (PIRUS COMMUNIS L.) CULTIVARS BRED AT THE INSTITUTE OF HORTICULTURE, NAAS OF UKRAINE

Ju. B. KHODAKIVSKA, PhD, Senior Research Worker
Institute of Horticulture, NAAS of Ukraine, 03027, Kyiv-27, 23, Sadova st., e-mail: lab.plod@ukr.net


The author presents the preliminary results of researching new pear elite forms and cvs, bred at IH NAAS namely: Panianka, Kytaiskyi Likhtaryk (patented), forms 4-79 (its working name is Vodokhreshche), 5-64 (Vezha Muskatna), 4-24 (Dekanka Muskatna) and 17-103 (Olkhotivska). They have high productivity potential, including the yield of the 5- year trees of the above enumerated varieties and elite forms on the rootstock is 4-12 (5×2 m) is  40 kg/tree (45 t/ha), early fruit bearing begining (the third-fourth year after planting) on IS 4-12, scab (Venturia hrina) resistance. Concerning Kytaiskyi Likhtaryk and Dekanka muskatna they are tolerant highly to bacteriosis (Pseudomonas syringae). All the studied fruits look attractive and distinguish themselves for high marketable (Kytaiskyi Likhtaryk, Dekanka Muskatna) and taste qualities (Vodokhreshche, Vezha Muskatna, Olkhotivska) as well as long storage period (3-5 months in a refrigerator under a temperature of 2 ᵒC). The plants of those objects are suitable for creating intense treellissless energy saving orchards of the ecological direction with the dwarf intermediatory Pirognom. They can be also used in the breeding work as sources of concrete traits valuable for economy, namely: early ripening, high productivity, fungous diseases and bacteriosis resistance, high taste and marketable traits, the flesh oiliness. The researches have shown that created cvs in the vegetation period are able to form high indues in the conditions of the effective (2500-2700 ᵒC) moderate temperate sums as regards marketability and fruits taste traits. That enables to move them into the northern regions of Ukraine for this valualble crop cultivation in industrial and amateur orchards.

Key words: pear, cultivar, breeding, early ripening, crown, yield, resistance, fruits, diseases.

Список використаної літератури

1.Матвієнко М.В., Бабіна Р.Д., Кондратенко П.В. Груша в Україні. Київ, 2006. 320 с.
2.Ходаківська Ю.Б., Копань В.П. Скороплідність і врожайність сортів і форм груші (Pirus communis L.)  в умовах Лісостепу України. Садівництво. 2009. Вип. 62. С. 32-39.
3.Кривошапка В.А., Ходаківська Ю.Б. Вплив підщепи на ріст і функціональний стан саджанців груші Pirus communis L) у розсаднику. Садівництво. 2017. Вип. 72. С. 50-57.
4.Методика проведення експертизи сортів рослин групи плодових, ягідних, горіхоплідних, субтропічних та винограду на придатність до поширення в Україні / за ред. Ткачик С.О. та ін.  Вінниця, 2016. 85 с.
5.Кондратенко Т.Є., Кузьмінець О.М. Морфологічні ознаки саджанців і живців яблуні районованих та перспективних сортів.  Київ, 2008. 110 с.
6.Лабораторні і польові методи визначення морозостійкості плодових порід і культур : методичні рекомендації / Бублик М.О. та ін. Київ : НААН України, Інститут садівництва НААН, 2013. 26 с.
7.Ходаківська Ю.Б., Матвієнко М.В. Біохімічний склад і органолептична оцінка плодів перспективних сортів та елітних форм груші (Pirus communis L.) в умовах північної частини Лісостепу України. Садівництво. 2016. Вип. 71. С. 108-113.
8.Кривошапка В.А., Ходаківська Ю.Б. Вплив підщепи на ріст і функціональний стан саджанців груші (Pirus communis L) у розсаднику. Садівництво. 2017. Вип. 72. С. 50-57.