Scientifical providing of making non-alcoholic and low alcoholic products in the fruit processing branch

DOI: 10.35205/0558-1125-2019-74-133-139
UDC 663.252

SCIENTIFICAL PROVIDING OF MAKING NON-ALCOHOLIC AND LOW ALCOHOLIC PRODUCTS IN THE FRUIT PROCESSING BRANCH

O.M. LYTOVCHENKO,
Doctor, Professor
A.V. KUZNETSOV, Post Graduate Student
Institute of Horticulture NAAS of Ukraine, 03027, Kyiv-27, st. Sadova, 23, e-mail: amlitovchenko@ukr.net, vetsuk11@gmail.com

The authors present results of researching inland and cultivars apple using them for processing in order to produce competitive Ukrainian direct juices, soft and low alcohol drinks, in particular, ciders. The researches were conducted at the Institute of Horticulture of NAAS of Ukraine in the Laboratory of the Technology for the Fruits and Berries Storage and Processing and the Industrial Enterprise of LLC "Agroindustrial company "Mais" during 2017-2018. It is cvs Fuji and Champion that were recognized as the best to the development of direct juices in keeping with the organoleptic and physico-chemical characteristics of juices. On the basis of the investigation a number of direct-juices "Naisik" of the increased biological value were created for the above mentioned company: apple, apple-carrot, apple-pumpkin, apple-beetroot, and complex compositions of Multisocks: apple-carrot-pumpkin, apple -carrot-pumpkin-beetroot.
The significant percentage in the processing of the fruit and berry raw materials abroad belong to the natural low-alcohol drinks: cider, sanguine, and others that can compete with health-hazardous energetic ones that contain artificial fillers, offered unfortunately, also by our producers for youth.
The prospects for the formation of the inland market drinks that meet the requirements of the increased benefit for the population health, depend on the level of the efficiency of the use of the fruit and berry raw material, the development of new compositions, technological improvement of production, increase of consumer qualities due to improving the taste.
One of the elements of the healthy way of life of a modern human being is reducing the consumption of strong alcohol drinks. The manufacturing of low-alcohol drinks, which the consumer could use without harm to health, is an attractive solution to meet the growing demand for the products that do not contain substances harmful to human beings.
The physicalchemical and organoleptic studies of promising apples varieties showed that as the basis for natural competitive cider can be used it is the cultivars Red Topaz, Jonagold, Rosell. The low-alcohol light cider "Erica" of the European type was created as a result of the exploration.
Key words: direct juices, soft and low alcohol drinks, fruit and berry raw materials, apple cultivars, high biological value.

Список використаної літератури
1. Литовченко О.М. Напрямки розвитку плодопереробної промисловості і перспективи підвищення рентабельності садівництва. Садівництво. 2018. № 73. С.181-193.
2. Литовченко А.М. Разработка и внедрение рациональной технологии комплексного использования плодов, ягод, винограда и другого растительного сырья для получения напитков повышенной биологической ценности:  Автореф.  дисс. ...  доктора технических наук. Ялта, 1994. 62 с.
3. Литовченко О.М. Перспективи переробки садівничої продукції України. Сад, виноград і вино України. 2018. С.24-28.
4. Литовченко О.М., Кузнецов А.В. Слабоалкогольні напої в Україні. Інновації у виробництві, зберіганні та переробці рослинницької сировини: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. Київ, 2018. С.96-97.
5. Литовченко А.М., Сидоренко В.М., Тюрин С.Т. Технология плодово-ягодных напитков, сиропов и бальзамов. Днепропетровск: Сич, 1998. 398 с.
6. Луканін О.С., Байлук С.І. Технологія виробництва сидру. Аграрна наука – виробництву. Науково-інформаційний бюлетень завершених наукових розробок. 2005.  № 2. С.16.
7. Луканин А.С. Байлук С.И. Сидр в Украине.  Виноделие и виноградарство. 2005. № 6. С.44-46.
8. Луканін О.С., Байлук С.І. Рекомендації щодо створення в Україні сировинної бази спеціальних технічних сортів яблук для виробництва плодово-ягідних вин, сидрів, кальвадосів. К.: Інститут агроекології УААН. 2006. 18 с.
9. Lukanin O., Bayluk S. Cider apples in Ukraine. European symposium on apple processing (16-18.03.2005.). INRA, Rennes, France, 2005. P.48.

References
1. Lytovchenko O.M. (2018). Napriamky rozvytku plodopererobnoi promyslovosti i perspektyvy pidvyshchennia rentabelnosti sadivnytstva. Sadivnytstvo. № 73. S.181-193 [in Ukrainian].
2. Litovchenko A.M. (1994). Razrabotka i vnedrenie ratsionalnoy tehnologii kompleksnogo ispolzovaniya plodov, yagod, vinograda i drugogo rastitelnogo syirya dlya polucheniya napitkov povyishennoy biologicheskoy tsennosti: Avtoref. diss. ... doktora tehnicheskih nauk. Yalta. 62 s. [in Russian].
3. Lytovchenko O.M. (2018). Perspektyvy pererobky sadivnychoi produktsii Ukrainy. Sad, vynohrad i vyno Ukrainy. S.24-28 [in Ukrainian].
4. Lytovchenko O.M., Kuznetsov A.V. (2018). Slaboalkoholni napoi v Ukraini. Innovatsii u vyrobnytstvi, zberihanni ta pererobtsi roslynnytskoi syrovyny: materialy Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii. Kyiv. S.96-97 [in Ukrainian].
5. Litovchenko A.M., Sidorenko V.M., Tyurin S.T. (1998). Tehnologiya plodovo-yagodnyih napitkov, siropov i balzamov. Dnepropetrovsk: Sich. 398 s. [in Russian].
6. Lukanin O.S., Bailuk S.I. (2005).Tekhnolohiia vyrobnytstva sydru. Ahrarna nauka – vyrobnytstvu. Naukovo-informatsiinyi biuleten zavershenykh naukovykh rozrobok.  № 2. S.16 [in Ukrainian].
7. Lukanin A.S. Bayluk S.I. (2005). Sidr v Ukraine. Vinodelie i vinogradarstvo. № 6. S.44-46 [in Russian].
8. Lukanin O.S., Bailuk S.I. (2006). Rekomendatsii shchodo stvorennia v Ukraini syrovynnoi bazy spetsialnykh tekhnichnykh sortiv yabluk dlia vyrobnytstva plodovo-yahidnykh vyn, sydriv, kalvadosiv. K.: Instytut ahroekolohii UAAN. 18 s. [in Ukrainian].
9. Lukanin O., Bayluk S. Cider apples in Ukraine. European symposium on apple processing (16-18.03.2005.). INRA, Rennes, France, 2005. P.48.

 << Back