Biochemical characteristics of the hawthorn (Crataegus L.) fruits in order to produce products of the prophilactic assignment
DOI: 10.35205/0558-1125-2019-74-124-132
UDC 634.17: 664.8
YA.V.YEVCHUK, PhD
Uman National University of Horticulture, 1, Instytutska st., Uman, 20300, e-mail: yana_yevchuk@ukr.net
V.M.MEZHENSKY, Doctor
National University of Life and Environmental Sciences, 15, Heroi Oborony st., Kyiv, 03041.
V.V.LYUBYCH, Doctor
M.I.PARUBOK, PhD
Uman National University of Horticulture, 1, Instytutska st., Uman, 20300
Now in the sector of horticulture in our country the direction develops rapidly the major task of which is the enrichment of orchards. The fruits of the cultivars and crops are characterized by the high nutrients content. The need of the population in food, medicines, ornamental and horticultiral plants is increasing, that, in its turn, enforces to introduce cultivate plants from other regions. The problem of meeting the needs of the population in new medicinal, fruit, berry and ornamental plants can be solved by the enrichment of flora with introduced plants, in particular, hawthorn species the fruit cvs of which are of great practical value. The authors have studied the biometric indices and vitaminic value of five hawthorn varieties, as well as the preservation of biologically active substances in their fruits during processing (drying). Cvs Lyudmyl and Zlat belong to large-fruited with an average mass of 7.5 and 4.5 g respectively; Kytaisky 2 and Vsevolod – to medium fruited (3.0 and 2.0 g). Vsevolod has the highest percentage of a stone (35%), whereas Kytaisky 2 – the lowest (13 %).
The cultivars Kytaivsky 2 and Lyudmyl have the highest ascorbic acid content – 149.3 and 114.1 mg/100 g respectively, while Zlat and Vsevolod – that of carotene (17.0 and 15.8 mg/100 g respectively).
The authors have proved that drying of the hawthorn fruits is an effective conservation method with preserving the biological value of raw materials. The obtained dry hawthorn fruits are valuable source of nutrients of the antioxidant action. The use of the convective drying method under the high temperatures of the drying agent (80-90 °C) and reduction of the drying time the loss of the biologically active substances was less. Under these drying parameters losses of the ascorbic acid and carotene averaged among the cultivars at 73 and 72 % and 16 and 18 % respectively.
Consequently, the analysis of the current state with the inadequate use of the plant bioantioxidants shows that the hawthorn can be considered the fruit crop of the inexhaustible possibilities, which deserves a further comprehensive study. The future researches will be aimed at the search of the ways of rationalizing the potential of the investigated raw material.
Key words: hawthorn cultivars, biometric indices, marketable and consumer quality, drying method, ascorbic acid, carotenoids, drying agent temperature.
Список використаної літератури
1. Карпачёва Т.В. Хозяйственно-биологическая оценка отборныъ форм и видов боярышника в условиях ЦЧР: дисс. … канд. с-х. наук: 06.01.05. Мичуринск: Мичуринский гос. пед. инст., 2003. 182 с.
2. Crataegus. Flora of North America of Mexico / Phipps J.B., Brouillet L. [et. all]. Oxford Univ. Press. 2015. Vol. 97. P.491-643.
3. Меженский В.Н., Меженская Л.А. Интродукция крупноплодных крымский видов глоду (Crataegus L.) на юго-восток Украины . Сб. науч. тр., посвящ. 95-летию Карадаг. Науч. станции и 30-летию Караг. Природ. Заповідника Нац. акад. наук Украины (Севастополь, ЭКОСИ-Гидрофизика, 2009 г). Севастополь, 2009. С.116-124.
4. Меженська Л.О., Меженський В.М. Сорти і добори глоду української селекції. Agrobiodiversity for improving nutrition, health and life quality: sc. proceed. internat. Network AgroBioNet. Nitrа. Pt. 2. P.486-489.
5. Орлова О.О., Голікова Т.П. Дослідження застосування глоду в технології макаронних виробів. YoungScie ntist., НУХТ, 2017. № 1 (41). С.51–54.
6. Мухаметова С.В. Биохимическая характеристика плодов некоторых видов боярышника в Республике Марий. Эл. Вестник Казанского технологического университета. 2013. № 16 (15).
7. Петрова В.П. Биохимия дикорастущих плодово-ягодных растений. Київ: Вища школа, 1986. 287 с.
8. ГОСТ 24027.0-80. Сырье лекарственное растительное. Правила приемки и методы отбора проб. М.: ИПК Издательство стандартов, 1999. 5 с.
9. ГОСТ 3852-93 Плоды боярышника. Технические условия. М.: ИПК Издательство стандартов, 2003. 10 с.
10. Справочник мастера сушильного производства / Зозулевич Б.В., Кабанов Л.Н., Поповський В.П., Силич А.А. М.:Агропромиздат, 1985. 175 с.
11. Меженська Л.О. Інтродукційне випробування видів роду Crataegus L. на південному сході України: дис.… канд. біол.. наук: 03.00.05. Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка., 2007. 19 с.
12. Спосіб сушіння плодів культурних сортів глоду: пат. 78263, Україна, А23В7/02 / Малежик І.Ф., Дубковецький І.В., Євчук Я.В.; заявник НУХТ. № u 201211183, заявл. 26.09.2012, опубл. 11.03.2013, Бюл. №5.
13. ГОСТ 24556-89. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения витамина С. Взамен ГОСТ 24556-81.М.: Изд-во стандартов, 1990. 15 с.
14. ДСТУ 4305:2004. Фрукти, овочі та продукти їх перероблення. Метод визначення вмісту каротину. К.: Держспоживстандарт України, 2004. 5 с.
15. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) / Доспехов Б.А. М. Агропромиздат, 1985. 351 с.
16. Зуйкевич О.Г., Лойко Р.Э., Максименко М.Г. Плоды боярышника (Crataegus L.) и продукты переработки из них . Соврем. проблемы плодоводства: тез. докл. Белорус. НИИ плодоводства. Самохваловичи, 1995. C.227.
17. Гудковский В.А. Антиокислительные (целебные) свойства плодов и ягод и прогрессивные методы их хранения. Хранение и переработка сельхозсырья. 2001. №4. С.13-19.
18. Гайдай Г.С., Євчук Я.В., Меженський В.М. Вплив методів сушіння на зміни біохімічного складу плодів глоду. Зб. наук. праць Уманського державного аграрного університету. 2009. (№71). С.154-158.
19. Бакулина О.Н., Некрасова Т.Э. Каротиноиды: извлекаем пользу. Пищевые ингредиенты. 2009. №1. С.44-46.
20. Остапко И.Н., Меженский В.Н., Меженская Л.А. Каротин и сухое вещество в плодах некоторых видов Crataegus L и Chenomeles superba (frahm) Rehd. Інтродукція та захист рослин у ботанічних садах і дендропарках: матер. Міжнар. наук.-практ. конф. (Донецьк, 5-7 вересня, 2006 р.). Донецьк, 2006. С.112-117.
References
1. Karpacheva T.V. (2003). Hozyaystvenno-biologicheskaya otsenka otbornyi' form i vidov boyaryishnika v usloviyah TsChR: diss. … kand. s-h. nauk: 06.01.05. Michurinsk: Michurinskiy gos. ped. inst. 182 s. [in Ukrainian].
2. Phipps J.B., Brouillet L. (2015). Crataegus. Flora of North America of Mexico. Oxford Univ. Press. Vol. 97. P.491-643.
3. Mezhenskiy V.N., Mezhenskaya L.A. (2009). Introduktsiya krupnoplodnyih kryimskiy vidov glodu (Crataegus L.) na yugo-vostok Ukrainyi . Sb. nauch. tr., posvyasch. 95-letiyu Karadag. Nauch. stantsii i 30-letiyu Karag. Prirod. ZapovIdnika Nats. akad. nauk Ukrainyi (Sevastopol, EKOSI-Gidrofizika, 2009 g). Sevastopol. S.116-124 [in Ukrainian].
4. Mezhenska L.O., Mezhenskyi V.M. Sorty i dobory hlodu ukrainskoi selektsii. Agrobiodiversity for improving nutrition, health and life quality: sc. proceed. internat. Network AgroBioNet. Nitra. Pt. 2. P.486-489 [in Ukrainian].
5. Orlova O.O., Holikova T.P. (2017). Doslidzhennia zastosuvannia hlodu v tekhnolohii makaronnykh vyrobiv. YoungScie ntist., NUKhT. № 1 (41). S.51–54 [in Ukrainian].
6. Muhametova S.V. (2013).Biohimicheskaya harakteristika plodov nekotoryih vidov boyaryishnika v Respublike Mariy. El. Vestnik Kazanskogo tehnologicheskogo universiteta. № 16 (15) [in Russian].
7. Petrova V.P. (1986). Biohimiya dikorastuschih plodovo-yagodnyih rasteniy. Kyiv: Vischa shkola. 287 s. [in Russian].
8. GOST 24027.0-80. Syire lekarstvennoe rastitelnoe. Pravila priemki i metodyi otbora prob. M.: IPK Izdatelstvo standartov, 1999. 5 s. [in Russian].
9. GOST 3852-93. Plodyi boyaryishnika. Tehnicheskie usloviya. M.: IPK Izdatelstvo standartov, 2003. 10 s. [in Russian].
10. Zozulevich B.V., Kabanov L.N., Popovskiy V.P., Silich A.A. (1985). Spravochnik mastera sushilnogo proizvodstva . M.:Agropromizdat,. 175 s. [in Russian].
11. Mezhenska L.O. (2007). Introduktsiine vyprobuvannia vydiv rodu Crataegus L. na pivdennomu skhodi Ukrainy: dys.… kand. biol.. nauk: 03.00.05. Natsionalnyi botanichnyi sad im. M.M. Hryshka. 19 s. [in Ukrainian].
12. Pat. 78263, Ukraina, A23V7/02. Sposib sushinnia plodiv kulturnykh sortiv hlodu. Malezhyk I.F., Dubkovetskyi I.V., Yevchuk Ya.V., zaiavnyk NUKhT. № u 201211183, zaiavl. 26.09.2012, opubl. 11.03.2013, Biul. №5 [in Ukrainian].
13. HOST 24556-89. Produkty pererabotky plodov y ovoshchei. Metody opredelenyia vytamyna S. Vzamen HOST 24556-81.M.: Yzd-vo standartov, 1990. 15 s. [in Russian].
14. DSTU 4305:2004. Frukty, ovochi ta produkty yikh pereroblennia. Metod vyznachennia vmistu karotynu. K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2004. 5 s. [in Ukrainian].
15. Dospehov B.A. (1985). Metodika polevogo opyita (s osnovami statisticheskoy obrabotki rezultatov issledovaniy) / Dospehov B.A. M. Agropromizdat. 351 s. [in Russian].
16. Zuykevich O.G., Loyko R.E., Maksimenko M.G. (1995). Plodyi boyaryishnika (Crataegus L.) i produktyi pererabotki iz nih . Sovrem. problemyi plodovodstva: tez. dokl. Belorus. NII plodovodstva. Samohvalovichi. C.227 [in Russian].
17. Gudkovskiy V.A. (2001). Antiokislitelnyie (tselebnyie) svoystva plodov i yagod i progressivnyie metodyi ih hraneniya Hranenie i pererabotka selhozsyirya. №4. S.13-19 [in Russian].
18. Haidai H.S., Yevchuk Ya.V., Mezhenskyi V.M. (2009). Vplyv metodiv sushinnia na zminy biokhimichnoho skladu plodiv hlodu. Zb. nauk. prats Umanskoho derzhavnoho ahrarnoho universytetu. №71. S.154-158 [in Ukrainian].
19. Bakulina O.N., Nekrasova T.E. (2009). Karotinoidyi: izvlekaem polzu. Pischevyie ingredientyi. №1. S.44-46 [in Russian].
20. Ostapko Y.N., Mezhenskyi V.N., Mezhenskaia L.A. (2006, September). Karotyn y sukhoe veshchestvo v plodakh nekotorykh vydov Crataegus L y Chenomeles superba (frahm) Rehd. Introduktsiia ta zakhyst roslyn u botanichnykh sadakh i dendroparkakh: mater. Mizhnar. nauk.-prakt. konf. (S.112-117). Donetsk. [in Ukrainian].