Biochemical aspects of the fruitcrops breeding the genus Prunus L.

DOI: 10.35205/0558-1125-2019-74-5-15
UDC 577.11:634.10

BIOCHEMICAL ASPECTS OF THE FRUITCROPS BREEDING THE GENUS PRUNUS L.

V.M. YEZHOV, Academician of  NAAS, Doctor, Professor
I.V. GRYNYK, Academician of  NAAS, Doctor, Professor
Institute of Horticulture of NAAS of Ukraine, 03027, Kyiv-27, 23 Sadova str., e-mail: sad-institut@ukr.net, ezhow.valeriy@gmail.com

The authors have investigated the modern level of the biochemical composition of the genus Prunus L. crops fruits. Along with the traditional indicators others are currently used more and more often , in particular, phenolic substances content with a devision into phenolic acids, catechins, procyanidines and anthocyanins. For fruits of apricot, the important indices of the breeding process are, in addition to phenolic substances, the content of carotenoids, fatty acids, potassium and phosphorus. It is desirable to analyze the apricot phenolic substances with the definition of catechins, flavonols, phenolic acids and procyanidines B2 and B3. The selection of cultivars with dark-coloured fruits is perspective for Myrobalan plum, for which the analysis of the content of anthocyanins, leukoanthocyanins and antioxidant activity is important. The breeding work with cherry should provide the determination of the content of flavonols, flavan-3-ols, and anthocyanins in fruits, along with an indicator of antioxidant activity. Among the individual phenolic substances in cherries it is epicatechin, quercetin-3-rutinoside and chlorogenic acid that require attention, and it is also desirable to determine the degree of polyphenols polymerization. As for peach and nectarine, it is important to identify catechins, procyanidines and phenolic acids; it is also desirable to analyze the sterols and volatile substances content. Among the sterols, special attention should be paid to β-sitosterol, among aldehyde-hexanal, hexenal, hexadienal and among terpenes – to linaloolandlimonene. The analysis of the catechins, leukoanthocyanins and phenolic acids content in the plum fruits is  necessary for the successful breeding work on this crop. Among the phenolic acids, chlorogenicandnon- chlorogenic acids are especially important for the analysis. The breeding work on sweet cherry should provide ananalysis of catechins and anthocyanins.
These indicators are recommended to be used as well as those of the antioxidant activity when carrying out breeding researches with the application  of the genus Prunus L. crops, as necessary for the  objective assessment of the fruits biological value.
Key words: fruits, genus Prunus L., carotenoids, phenolic substances, volatile compounds, antioxidant activity.

Список використаної літератури
1. Єжов В.М., Гриник І.В. Біохімічні аспекти селекції плодових зерняткових культур. Садівництво.  2018. Вип.73. С.5-16.
2. Chemical composition of dried fruits as a value added ingredient in Bakery products / R.Cvetković, B.V.Filipcev, M.J.Bodroza-Solarov, Z.M.Bardić, M.B. Sakać. Food and Feed Research. 2010. №2(36). С.15-20.
3. Клименко О.Є., Клименко Н.І., Горіна В.М. Вплив кислотних опадів на плодові культури. Донецький вісник наукового товариства ім. Шевченка. 2012. №20. С.9-14.
4. Кудрик М.А., Стебліна К.П. Дослідження соків із м’якоттю, одержаний із кісточкових фруктів. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2011. №3. С.49-51.
5. Чалая Л.Д. Биохимическая и технологическая оценка плодов новых перспективных сортов абрикоса Краснодарского края : автореф. дисс. канд. техн. наук. Краснодар: КТИПП. 2011. 21 с.
6. Химико-технологические особенности плодов абрикоса в центральном Предгорном и Внутригорном Дагестане / О.К.Власова, Ш.А.Абрамов, З.К.Бахмуллаева, Р.Д.Абдуллаев. Юг России : экология, развитие. 2008. №2. С.52-56.
7. Evaluation of apricot fruit quality and correlations between physical and chemical attributes / E.Mratinić, B.Popovski, T.Milosević, M.Popovska. Czech.J.Food Sci. 2011. №29. Р.161-170.
8. Fruit quality, phenolics content and antioxidant capacity of new apricot cultivars from Serbia / T.Milošević, N.Milošević, I.Glisić, J.Mladenović. Acta Sci.Pol., Hortorum cultivars. 2012. 11(5). Р.3-15.
9. Hussain A., Yasmin A., Ali J. Comparative study of chemical composition of some dried apricot varieties grown in Northern area of Pakistan.  Pakistan J. Botany. 2010. Р.2497-2502.
10. Глушко Г.И., Чумак О.П., Марков К.В. Влияние низкотемпературного хранения на химический состав плодов абрикоса. Вестник Нац.техн.ун-та «ХПИ». Сб.науч.тр. ‒ Темат.вып.: химия, хим.технол. и экология – Харьков: НТУ «ХПИ», 2009. 46. С.60-65.
11. Apricot : Nutritional potentials and health benefits – a review / S.Ali, T.Masud, K.S.Abbasi, T.Mahmood, A.Hussain. Annals Food Sci. and Technol. 2015. Р.175-179.
12. Gündoglu M., Kan T., Geer  M.K. Vitamins, flavanoids and phenolic acid level in early- and late-ripening apricot (Prunus armeniaca  L.) cultivars from Turkey. Horticulture  Science. 2013. 48(6). Р.696-700.
13. Bartolini S., Leccese A., Viti  R. Quality and antioxidant properties of apricot fruits at ready-to-eat : Influence of the weather conditions under Mediterranean Coastal Area. J. Food Processing and Technology. 2015. 7. Р.538-547.
14. Алексанян К.А., Ткачук Л.А. Технология производства фруктово-ягодных натуральных вин. Минск: Беларус.навука. 2012. 246 с.
15. Биохимическое обоснование перспективных направлений использования алычи / О.А.Гребенникова, А.К.Полонская, В.М.Горина, В.Н.Ежов.  Бюл. Никитского бот.сада. 2007. 95. С.69-74.
16. Галич О.В. Сорти аличі великоплідні для новітніх технологій вирощування та селекції. Наук. праці Ін-ту біоенерг.культур і цукр.буряків: зб.наук.праць. – Київ. ФОП Корзун Ю.Д., 2013. 17(2). С.210-212.
17. Степанова Н.Ю. Технологическая оценка пригодности алычи и груши для сушки и замораживания. Процессы и аппараты пищевых производств, научный журн. НИУ ИТМО.  2016. 1. С.90-99.
18. Morarita S.V., A Hossu.M., Georgescu A.A. The study of analyzed biochemical parameters on fruit of Prunus cerasifera Erhr. Biotypes. Revista Chim. (Bucharest). 2017. 68(1). Р.121-124.
19. Дунаевская Е.В., Рихтер А.А., Горина  В.М. Джем из темноокрашенной алычи – продукт с высоким содержанием биологически активных веществ. Universurum: химия и биология. 2016. 1-2(20). С.37-39.
20. Pomological and technological characteristics of collected selections of cherry plum Prunus cerasifera Erhr. / R.Miletić, M.Zikić, N.Mitić, R.Nicolić. Genetika. 2005. 37(1). Р.39-47.
21. Quality traits of green plums (Prunus cerasifera Ehrh.) at different maturity stages / M.A.Sadiras, E.Kafkas, M.Zarifikhosrohani, O.Bozhaydar, S.P.Kargi. Turkish J.Agric.Forestry. 2016. 40. Р.655-663.
22. Левгарова Н.С., Е.Н.Джигадло. Химико-технологическая характеристика плодов современого сортимента вишни (обзор). Вестник ВоГИС. 2009. 13(4). С.794-810.
23. Характеристика сортов черешни, выращенной в ЦЧР России, по химическому составу плодов / М.А.Макаркина, Е.Н.Джигадло, А.Р.Павел, А.А.Гуляева, С.Е.Соколова. Современное садоводство. 2013. 5. С.79-85.
24. Василенко В.І. Адаптивність нових сортів та елітних форм вишні в умовах Лісостепу України: автореф.дис.канд. с.-г. наук. Київ: Ін-т садівництва, 2016. 20 с.
25. Lażos E.S. Composition and oil characteristics of apricot, peach and cherry cernel. Grasas y Aceites. 1991. 42(2). С.127-137.
26. Procyanidins in fruit from sour cherry (Prunus cerasus L.) differ strongly in chainlength from those in Laureal cherry (Prunus lauracerasus) and Cornelian cherry (Cornus mas) / E.Capanoglu, D.Boyacioglu, R.C.H.de Vos, R.D.Hall, J.Beekwilder. J. of Berry Research. 2011. 1. С. 137-146.
27. Study on anthocyanin content of some sour cherry varieties grown in Jasi area, România / R.V.Filimonov, D.Beceana, M.Niculana, C.Arion. Cercetari Agronomice in Moldova. 2011. 1 (145). Р.81-91.
28. Polyphenols and volatiles in fruits of two sour cherry cultivars / B.Levaj, V.Dragović- Uzelać, K.Delonga, K.Kovacević – Ganić, M.Banović, D.B.Kovacević. Food Tecnnol.Biotechnol. 2010. 48(4). Р.538-547.
29. Chemical characterization of fruit wine made from Oblaćinskas our cherry/ M.Pantelić, D.Dabić, S. Matijašević, S.Davidović, B.Dojcinović, D.Milojković-Opsenica, Z.Tesić, M.Natić. The Sci. World J. 2014. URL: http:/dx.doi.org./10.1155/2014/454797 (дата звернення: 01.04.2019).
30. Герасько Т.В. Вплив органічної технології на врожайність та якість плодів персика. Вісник Вінницького нац. агр. ун-ту. 2012. 180. С.28-32.
31. Смыков А.В., Рихтер А.А. Химический состав плодов персика из коллекции Никитского ботанического сада. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2014. 2. С.7-12.
32. Шоферистов Є.П., Цюпка С.Ю. Підсумки первинного вивчення віддалених гібридів нектарину і персика з мигдалем звичайним. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2007. 6. С.71-79.
33. Дагирова Х.Б., Омаров М.М., Адамов М.Г. Биохимический состав и технологическое описание плодов персика в Дагестане. Сб.научн.тр.рос.научно-практ.конф. Ставрополь, 2002. С.175-176.
34. Phenolic composition and antioxidant properties of different peach (Prunus persica (L.) Batch)  cultivars in China / X.Zhao, W.Zhang, X.Yin, M.Su, Ch.San, X.Li, K.Chen. Int. J. Mol. Sci. 2015. 16(3). Р.5762-5778.
35. Шишова Т.В., Шоферистов Е.П., Рихтер А.А. Интродуцированный в Никитский сад нектарин с медовым вкусом плодов. Тр. Никитского бот. сада. 2008. 130. С.206-208.
36. Aromatic compounds in different peach cultivars and effect of preservatities on the final aroma of cooked fruits /M.B.Kralj, T.Jug, E.Komel, N.Fajat , K.Jarni, J.Źivković, I.Mujić. Hem. Ind. – 2014. – 68(6). – 767-779.
37. Сердюк М.Є., Гапріндашвілі Н.А., Гочунська П.В. Вплив погодних умов на формування компонентів хімічного складу плодів сливи. Вісник Полтавської держ. агр. академії. 2013. 1. С.44-48.
38. Дубровская О.Ю. Биохимический состав плодов сортов и форм сливы и выделение лучших генотипов для селекционного использования и переработки: дисс.канд.с.-х.наук. Мичуринск: ВННИС, 2015. 130 с.
39. Пищевая ценность плодов сливы, произрастающих в Кемеровской области / С.Н.Кравченко, О.В.Голуб, А.Г.Кожура, В.В.Трихина. Изв. вузов. Пищевая технология. 2012. 5-6 (329-330). С.12-14.
40. Walkowiak-Tonczak D. Determination of chemical composition of plums during pre-treatment and drying. Ecol. Chem. Eng. Sci. 2012.  19(1). Р.89-96.
41. Milošević T., Milošević N. Main physical and chemical traits of fresh fruits of promising plum hybrids (Prunus domestica L.) from Caćak (Western Serbia). Romanian Biotechnological Letters. 2012. 17(3). Р.7358-7366.
42. Chemical composition and antioxidant capacity of three plum cultivars / S.Voca, A.Galić, Z.Sindrak, N.Dobricević, S.Pliestić, J.Druzić.  Agriculturae Conspectus Scientificus. 2009. 74(3). Р.273-276.
43. Dowling C. The polyphenolic  composition and antioxidant capacity of yellow European plums (Prunus domestica L.) and novel Golden Prunes: Thesis of Degree Master Sci. in Plant Agric. Canada : Univers. of Guelph., 2014. 95 p.
44. Chemical composition and antioxidant properties of powders obtained from different plum juice formulation / A.Michalska, A.Wojdilo, G.P.Lysak, A.Figiel. Int. J. Molecular Science. 2017. 18. Р.176-190.
45. Алёхина Е.М., Чалая Л.Д., Причко Т.Г. Источники основных хозяйственно-биологических признаков в селекции черешни. Вавиловский ж. генетики и селекции. 2014.  18(3). С.530-538.
46. Cultivar effect on the sweet cherry antioxidant and some chemical attributes / J.Skrzyński, M.Leja, A.Gonkiewicz, P.Banach. Folia Horticulturae. 2016. 28(1). Р.95-102.
47. Алёхина Е.М., Причко Т.Г. Биологическая и биохимическая оценка сортов черешни в Краснодарском крае.  Садоводство и виноградарство. 2006. 5. С.21-22.
48. Кіщак О.А., Кіщак Ю.П. Конкурентноспроможність і експортний потенціал плодів черешні, вирощених в умовах Лісостепу України. Наук. доповіді Нац. ун-ту біоресурсів і природокористування. 2014. №3(52). URL: http://journals.uran.ua/index.php/2223-1609/article/ view/116494. (дата звернення: 01.04.2019).
49. Толстолік Л. Біохімічний склад і технологічні властивості  плодів елітних форм та сортів черешні. Нац.виробництво й економіка в умовах реформування: Стан і персп. іннов. розвитку та міжрегіон. інтегр. Зб. наук. праць 2 міжнар.наук.-практ.конф., 28.10.2016 (ПДАТУ), Кам'янець-Подільський. Тернопіль: Крок, 2016. С.64-65.
50. Причко Т.Г., Чалая Л.Д., Алёхина Е.М. Витаминный и полифенольный состав плодов черешни новых сортов и родительских форм. Вестник АПК Ставрополья. 2014. 2(14). С.177-181.
51. Абызова А.А. Хозяйственно-биологическая оценка сортов вишни и черешни в условиях Центрально-Черноземного района Росии : автореф. дисс...канд. с.-х. наук. Мичуринск: ВННИГСПР, 2009. 23 с.
52. Товарно-потребительские качества и химический состав перспективных сортов и форм черешни в условиях ЦЧР / Е.В.Жбанова, Н.Н.Савельев, А.В.Кружков, Т.В.Коваленко. Вестник. Орел. ГАУ. 2016. 5. С.30-36.
53. Some physical and biochemical  compositions of the sweet cherry (Prunus avium L.) fruit / A.Bandi, L.Ferencz, R.Tiesz, M.-J.Bandi. Acta Univers. Sapientine. Agriculture and Environment. 2010. 2. Р.5-16.
54. Sĭrbu S., Niculaua M., Chiritǎ O. Physico-chemical and antioxidant properties of new sweet cherry cultivars from Jași, România. Agronomy research. 2012. 10(1-2). С.341-350.
55. Sweet cherry (Prunus avium L.): Critical factors affecting the composition and shelf life/ A.A.Wani, P.Singh, K.Gul, M.H.Wani, H.C.Langowski. Food Packing and Shelf Life. 2014. 1. С.86-99.

References
1. Yezhov V.M., Hrynyk I.V. (2018). Biokhimichni aspekty selektsii plodovykh zerniatkovykh kultur. Sadivnytstvo. Vyp.73. S.5-16 [in Ukrainian].
2. Chemical composition of dried fruits as a value added ingredient in Bakery products / R.Cvetković, B.V.Filipcev, M.J.Bodroza-Solarov, Z.M.Bardić, M.B. Sakać. Food and Feed Research. 2010. №2(36). С.15-20.
3. Klymenko O.Ye., Klymenko N.I., Horina V.M. (2012).Vplyv kyslotnykh opadiv na plodovi kultury. Donetskyi visnyk naukovoho tovarystva im. Shevchenka. №20. S.9-14 [in Ukrainian].
4. Kudryk M.A., Steblina K.P. (2011). Doslidzhennia sokiv iz miakottiu, oderzhanyi iz kistochkovykh fruktiv. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. №3. S.49-51 [in Ukrainian].
5. Chalaya L.D. (2011). Biokhimicheskaya i tekhnologicheskaya oczenka plodov novy`kh perspektivny`kh sortov abrikosa Krasnodarskogo kraya : avtoref. diss. kand. tekhn. nauk. Krasnodar: KTIPP. 21 s. [in Russian].
6. Khimiko-tekhnologicheskie osobennosti plodov abrikosa v czentral`nom Predgornom i Vnutrigornom Dagestane / O.K.Vlasova, Sh.A.Abramov, Z.K.Bakhmullaeva, R.D.Abdullaev. Yug Rossii : e`kologiya, razvitie. 2008. №2. S.52-56 [in Russian].
7. Evaluation of apricot fruit quality and correlations between physical and chemical attributes / E.Mratinić, B.Popovski, T.Milosević, M.Popovska. Czech.J.Food Sci. 2011. №29. Р.161-170.
8. Fruit quality, phenolics content and antioxidant capacity of new apricot cultivars from Serbia / T.Milošević, N.Milošević, I.Glisić, J.Mladenović. Acta Sci.Pol., Hortorum cultivars. 2012. 11(5). Р.3-15.
9. Hussain A., Yasmin A., Ali J. Comparative study of chemical composition of some dried apricot varieties grown in Northern area of Pakistan.  Pakistan J. Botany. 2010. Р.2497-2502.
10. Glushko G.I., Chumak O.P., Markov K.V. (2009). Vliyanie nizkotemperaturnogo khraneniya na khimicheskij sostav plodov abrikosa. Vestnik Nacz.tekhn.un-ta «KhPI». Sb.nauch.tr. ‒ Temat.vy`p.: khimiya, khim.tekhnol. i e`kologiya – Khar`kov: NTU «KhPI», 46. S.60-65 [in Russian].
11. Apricot : Nutritional potentials and health benefits – a review / S.Ali, T.Masud, K.S.Abbasi, T.Mahmood, A.Hussain. Annals Food Sci. and Technol. 2015. Р.175-179.
12. Gündoglu M., Kan T., Geer  M.K. Vitamins, flavanoids and phenolic acid level in early- and late-ripening apricot (Prunus armeniaca  L.) cultivars from Turkey. Horticulture  Science. 2013. 48(6). Р.696-700.
13. Bartolini S., Leccese A., Viti  R. Quality and antioxidant properties of apricot fruits at ready-to-eat : Influence of the weather conditions under Mediterranean Coastal Area. J. Food Processing and Technology. 2015. 7. Р.538-547.
14. Aleksanyan K.A., Tkachuk L.A. (2012). Tekhnologiya proizvodstva fruktovo-yagodny`kh natural`ny`kh vin. Minsk: Belarus.navuka. 246 s.  [in Russian].
15. Biohimicheskoe obosnovanie perspektivnyih napravleniy ispolzovaniya alyichi / O.A.Grebennikova, A.K.Polonskaya, V.M.Gorina, V.N.Ezhov. Byul. Nikitskogo bot.sada. 2007. 95. S.69-74 [in Russian].
16. Halych O.V. Sorty alychi velykoplidni dlia novitnikh tekhnolohii vyroshchuvannia ta selektsii. Nauk. pratsi In-tu bioenerh.kultur i tsukr.buriakiv: zb.nauk.prats. – Kyiv. FOP Korzun Yu.D., 2013. 17(2). S.210-212 [in Ukrainian].
17. Stepanova N.Yu. (2016). Tekhnologicheskaya oczenka prigodnosti aly`chi i grushi dlya sushki i zamorazhivaniya. Proczessy` i apparaty` pishhevy`kh proizvodstv, nauchny`j zhurn. NIU ITMO.  1. S.90-99 [in Russian].
18. Morarita S.V., A Hossu.M., Georgescu A.A. The study of analyzed biochemical parameters on fruit of Prunus cerasifera Erhr. Biotypes. Revista Chim. (Bucharest). 2017. 68(1). Р.121-124.
19. Dunaevskaya E.V., Rikhter A.A., Gorina  V.M. (2016). Dzhem iz temnookrashennoj aly`chi – produkt s vy`sokim soderzhaniem biologicheski aktivny`kh veshhestv. Universurum: khimiya i biologiya. 1-2(20). S.37-39 [in Russian].
20. Pomological and technological characteristics of collected selections of cherry plum Prunus cerasifera Erhr. / R.Miletić, M.Zikić, N.Mitić, R.Nicolić. Genetika. 2005. 37(1). Р.39-47.
21. Quality traits of green plums (Prunus cerasifera Ehrh.) at different maturity stages / M.A.Sadiras, E.Kafkas, M.Zarifikhosrohani, O.Bozhaydar, S.P.Kargi. Turkish J.Agric.Forestry. 2016. 40. Р.655-663.
22. Levgarova N.S., E.N.Dzhigadlo (2009). Khimiko-tekhnologicheskaya kharakteristika plodov sovremenogo sortimenta vishni (obzor). Vestnik VoGIS. 13(4). S.794-810 [in Russian].
23. Kharakteristika sortov chereshni, vy`rashhennoj v CzChR Rossii, po khimicheskomu sostavu plodov / M.A.Makarkina, E.N.Dzhigadlo, A.R.Pavel, A.A.Gulyaeva, S.E.Sokolova. Sovremennoe sadovodstvo. 2013. 5. S.79-85 [in Russian].
24. Vasylenko V.I. Adaptyvnist novykh sortiv ta elitnykh form vyshni v umovakh Lisostepu Ukrainy: avtoref.dys.kand. s.-h. nauk. Kyiv: In-t sadivnytstva, 2016. 20 s. [in Ukrainian].
25. Lażos E.S. Composition and oil characteristics of apricot, peach and cherry cernel. Grasas y Aceites. 1991. 42(2). С.127-137.
26. Procyanidins in fruit from sour cherry (Prunus cerasus L.) differ strongly in chainlength from those in Laureal cherry (Prunus lauracerasus) and Cornelian cherry (Cornus mas) / E.Capanoglu, D.Boyacioglu, R.C.H.de Vos, R.D.Hall, J.Beekwilder. J. of Berry Research. 2011. 1. С. 137-146.
27. Study on anthocyanin content of some sour cherry varieties grown in Jasi area, România / R.V.Filimonov, D.Beceana, M.Niculana, C.Arion. Cercetari Agronomice in Moldova. 2011. 1 (145). Р.81-91.
28. Polyphenols and volatiles in fruits of two sour cherry cultivars / B.Levaj, V.Dragović- Uzelać, K.Delonga, K.Kovacević – Ganić, M.Banović, D.B.Kovacević. Food Tecnnol.Biotechnol. 2010. 48(4). Р.538-547.
29. Chemical characterization of fruit wine made from Oblaćinskas our cherry/ M.Pantelić, D.Dabić, S. Matijašević, S.Davidović, B.Dojcinović, D.Milojković-Opsenica, Z.Tesić, M.Natić. The Sci. World J. 2014. URL: http:/dx.doi.org./10.1155/2014/454797 (дата звернення: 01.04.2019).
30. Herasko T.V. (2012). Vplyv orhanichnoi tekhnolohii na vrozhainist ta yakist plodiv persyka. Visnyk Vinnytskoho nats.. ahr. un-tu. 180. S.28-32 [in Ukrainian].
31. Smy`kov A.V., Rikhter A.A. (2014). Khimicheskij sostav plodov persika iz kollekczii Nikitskogo botanicheskogo sada. Sortovyvchennia ta okhorona prav na sorty roslyn. 2. S.7-12 [in Russian].
32. Shoferystov Ye.P., Tsiupka S.Yu. (2007). Pidsumky pervynnoho vyvchennia viddalenykh hibrydiv nektarynu i persyka z myhdalem zvychainym. Sortovyvchennia ta okhorona prav na sorty roslyn. 6. S.71-79 [in Ukrainian].
33. Dagirova Kh.B., Omarov M.M., Adamov M.G. (2002). Biokhimicheskij sostav i tekhnologicheskoe opisanie plodov persika v Dagestane. Sb.nauchn.tr.ros.nauchno-prakt.konf. Stavropol`. S.175-176 [in Russian].
34. Phenolic composition and antioxidant properties of different peach (Prunus persica (L.) Batch)  cultivars in China / X.Zhao, W.Zhang, X.Yin, M.Su, Ch.San, X.Li, K.Chen. Int. J. Mol. Sci. 2015. 16(3). Р.5762-5778.
35. Shishova T.V., Shoferistov E.P., Rikhter A.A. (2008). Introduczirovanny`j v Nikitskij sad nektarin s medovy`m vkusom plodov. Tr. Nikitskogo bot. sada. 130. S.206-208  [in Russian].
36. Aromatic compounds in different peach cultivars and effect of preservatities on the final aroma of cooked fruits /M.B.Kralj, T.Jug, E.Komel, N.Fajat , K.Jarni, J.Źivković, I.Mujić. Hem. Ind. – 2014. – 68(6). – 767-779.
37. Serdiuk M.Ye., Haprindashvili N.A., Hochunska P.V. (2013).Vplyv pohodnykh umov na formuvannia komponentiv khimichnoho skladu plodiv slyvy. Visnyk Poltavskoi derzh. ahr. akademii. 1. S.44-48 [in Ukrainian].
38. Dubrovskaya O.Yu. Biokhimicheskij sostav plodov sortov i form slivy` i vy`delenie luchshikh genotipov dlya selekczionnogo ispol`zovaniya i pererabotki: diss.kand.s.-kh.nauk. Michurinsk: VNNIS, 2015. 130 s.  [in Russian].
39. Pishhevaya czennost` plodov slivy`, proizrastayushhikh v Kemerovskoj oblasti / S.N.Kravchenko, O.V.Golub, A.G.Kozhura, V.V.Trikhina. Izv. vuzov. Pishhevaya tekhnologiya. 2012. 5-6 (329-330). S.12-14 [in Russian].
40. Walkowiak-Tonczak D. Determination of chemical composition of plums during pre-treatment and drying. Ecol. Chem. Eng. Sci. 2012.  19(1). Р.89-96.
41. Milošević T., Milošević N. Main physical and chemical traits of fresh fruits of promising plum hybrids (Prunus domestica L.) from Caćak (Western Serbia). Romanian Biotechnological Letters. 2012. 17(3). Р.7358-7366.
42. Chemical composition and antioxidant capacity of three plum cultivars / S.Voca, A.Galić, Z.Sindrak, N.Dobricević, S.Pliestić, J.Druzić.  Agriculturae Conspectus Scientificus. 2009. 74(3). Р.273-276.
43. Dowling C. The polyphenolic  composition and antioxidant capacity of yellow European plums (Prunus domestica L.) and novel Golden Prunes: Thesis of Degree Master Sci. in Plant Agric. Canada : Univers. of Guelph., 2014. 95 p.
44. Chemical composition and antioxidant properties of powders obtained from different plum juice formulation / A.Michalska, A.Wojdilo, G.P.Lysak, A.Figiel. Int. J. Molecular Science. 2017. 18. Р.176-190.
45. Alyokhina E.M., Chalaya L.D., Prichko T.G. (2014). Istochniki osnovny`kh khozyajstvenno-biologicheskikh priznakov v selekczii chereshni. Vavilovskij zh. genetiki i selekczii.  18(3). S.530-538
46. Cultivar effect on the sweet cherry antioxidant and some chemical attributes / J.Skrzyński, M.Leja, A.Gonkiewicz, P.Banach. Folia Horticulturae. 2016. 28(1). Р.95-102.
47. Alyokhina E.M., Prichko T.G. (2006). Biologicheskaya i biokhimicheskaya oczenka sortov chereshni v Krasnodarskom krae.  Sadovodstvo i vinogradarstvo. 5. S.21-22 [in Russian].
48. Kishchak O.A., Kishchak Yu.P. (2014). Konkurentnospromozhnist i eksportnyi potentsial plodiv chereshni, vyroshchenykh v umovakh Lisostepu Ukrainy. Nauk. dopovidi Nats. un-tu bioresursiv i pryrodokorystuvannia. №3(52). URL: http://journals.uran.ua/index.php/2223-1609/article/ view/116494. (data zvernennia: 01.04.2019) [in Ukrainian].
49. Tolstolik L. (2016). Biokhimichnyi sklad i tekhnolohichni vlastyvosti  plodiv elitnykh form ta sortiv chereshni. Nats.vyrobnytstvo y ekonomika v umovakh reformuvannia: Stan i persp. innov. rozvytku ta mizhrehion. intehr. Zb. nauk. prats 2 mizhnar.nauk.-prakt.konf., 28.10.2016 (PDATU), Kamianets-Podilskyi. Ternopil: Krok. S.64-65 [in Ukrainian].
50. Prichko T.G., Chalaya L.D., Alyokhina E.M. (2014). Vitaminny`j i polifenol`ny`j sostav plodov chereshni novy`kh sortov i roditel`skikh form. Vestnik APK Stavropol`ya. 2(14). S.177-181 [in Russian].
51. Aby`zova A.A. (2009). Khozyajstvenno-biologicheskaya oczenka sortov vishni i chereshni v usloviyakh Czentral`no-Chernozemnogo rajona Rosii : avtoref. diss...kand. s.-kh. nauk. Michurinsk: VNNIGSPR, 23 s.  [in Russian].
52. Tovarno-potrebitel`skie kachestva i khimicheskij sostav perspektivny`kh sortov i form chereshni v usloviyakh CzChR / E.V.Zhbanova, N.N.Savel`ev, A.V.Kruzhkov, T.V.Kovalenko. Vestnik. Orel. GAU. 2016. 5. S.30-36 [in Russian].
53. Some physical and biochemical  compositions of the sweet cherry (Prunus avium L.) fruit / A.Bandi, L.Ferencz, R.Tiesz, M.-J.Bandi. Acta Univers. Sapientine. Agriculture and Environment. 2010. 2. Р.5-16.
54. Sĭrbu S., Niculaua M., Chiritǎ O. Physico-chemical and antioxidant properties of new sweet cherry cultivars from Jași, România. Agronomy research. 2012. 10(1-2). С.341-350.
55. Sweet cherry (Prunus avium L.): Critical factors affecting the composition and shelf life/ A.A.Wani, P.Singh, K.Gul, M.H.Wani, H.C.Langowski. Food Packing and Shelf Life. 2014. 1. С.86-99.

 << Back