Characteristics of a new yellow fruit variety Viburnum opulus L. Yaroslavna bred by the Institute of Horticulture, NAAS of Ukraine

DOI: 10.35205/0558-1125-2024-79-54-66
UDC 631.5:634.74

CHARACTERISTICS OF A NEW YELLOW FRUIT VARIETY VIBURNUM OPULUS L. YAROSLAVNA BRED BY THE INSTITUTE OF HORTICULTURE, NAAS OF UKRAINE

T.Z. MOSKALETS, Doctor, Professor
V.V. MOSKALETS, Doctor, Senior Research Worker, Docent
Institute of Horticulture, NAAS of Ukraine, 03027, Kyiv-27, 23, Sadova st.,
e-mail:  shunyascience@ukr.net
V.S. FRANTSISHKO, technical expert of horticulture
Private enterprise ‘Podilska rozkish’, 32319, Kamianets-Podilsky district, Khmelnytsky region, Muksha Kytaigorodska, 3, Zavodska st., e-mail: frantsishko@ukr.net

The article states that along with traditional fruit and berry crops, there is growing interest in the cultivation of so-called niche species, a special place among which is viburnum, which is promising for decorative and fruit gardening, as its fruits are a valuable source of a number of important biologically active substances (polyphenolic compounds and vitamin C) - sources of production of functional products (juices, syrups, yogurts, jams, etc.).
The authors report on the replenishment of the genetic fund of Ukraine with a new variety of yellow-fruited viburnum common Yaroslavna (created by selecting the best seedlings from the yellow-fruited form Viburnum opulus V. xanthocarpum). The Yaroslavna variety, compared to the best domestic varieties, is characterized by high productivity, yield and quality of fruits, resistance to adverse environmental factors, which is important for further selection practice, as well as the formation of plantings of rare crops in the fruit horticulture system.
According to the set of morphological features of the Yaroslavna viburnum plant, it is a tall tree 5.2-5.8 m tall with a wide crown (3-4 m), high growth strength (> 1.3 m), with large leaves and inflorescences, fruits of dark yellow colour with blush. Plants of the variety are characterized by a longer flowering period (up to 20 days), an average fruit ripening period, compared to the original form of Viburnum opulus v. xanthocarpum.
Plants of the Yaroslavna variety are noted for their high yield (12.5 kg/plant), drought and winter resistance (9 points each), resistance to pathogens of gray rot (Botrytis cinerea Pers.) and fruit rot (Monilia fructigena Pers.) (9 points), as well as aphids (8 points).
Key words: variety, yellow fruit viburnum, economic and valuable characteristics, breeding, healthy nutrition.

Список використаної літератури
1.Селекційно-технологічні аспекти науково-обґрунтованого підбору окремих видів і сортів малопоширених плодових і ягідних культур для перспективних напрямів плодівництва та цільове використання їх плодів у контексті здорового харчування / В.В. Москалець та ін. Київ: ТОВ «Центр учбової літератури», 2022. 300 с.
2.Malécot V. Lectotypification of the Linnaean Names in Viburnum L. (Viburnaceae). Taxon. Vol. 51, Iss. 4. P. 747. DOI:10.2307/1555029.
3.Моргунська Ю. Локальний суперфуд. Чому українська любов до калини навчила світ і до чого тут мумія. dsnews.ua. URL: https://www.dsnews.ua/ukr/istoriia-so-vkusom/lokalnyy-superfud-chemu-ukrainskaya-lyubov-k-kaline-nauchila-mir-i-pri-chem-tut-mumiya-05022022-450393 (дата звернення: 05.02.2022).
4.Konarska A., Domaciuk M. Differences in the fruit structure and the location and content of bioactive substances in Viburnum opulus and Viburnum lantana fruits. Protoplasma. 2018. Vol. 255, Iss. 1. P. 25-41. DOI: 10.1007/s00709-017-1130-z.
5.Genus Viburnum: Therapeutic Potentialities and Agro-Food-Pharma Applications / Sharifi-Rad J. et al. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2021. Vol. 2021. 3095514. DOI: 10.1155/2021/3095514.
6.Safety assessment of European cranberrybush (Viburnum opulus L.) fruit juice: Acute and subacute oral toxicity / Ozan G. et al. Food and Chemical Toxicology. 2023. Vol. 181. 114082.  DOI: 10.1016/j.fct.2023.114082.
7.Antioxidant properties and polyphenolic compositions of fruits from different European cranberrybush (Viburnum opulus L.) genotypes / Kraujalytė V. et al. Food Chemistry. 2013. Vol. 141, Iss. 4. P. 3695-3702. DOI: 10.1016/j.foodchem.2013.06.054.
8.Kajszczak D., Zakłos-Szyda M., Podsędek A. Viburnum opulus L. – А Review of Phytochemistry and Biological Effects. Nutrients. 2020. Vol. 12, Iss. 11. P. 3398. DOI: 10.3390/nu12113398.
9.Zöngür, А. Determination of Fatty Acid Content of V. opulus Grown in Sivas, Kayseri and Yozgat. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology. 2022. Vol. 10, № 11. P. 2151-2155. DOI: 10.24925/turjaf.v10i11.2151-2155.5339.
10.Cytotoxic, genotoxic and apoptotic effects of Viburnum opulus on colon cancer cells: an in vitro study / Bozali К. et al.  Turkish Journal of Biochemistry. 2020. Vol. 45, Iss. 6. P. 803-810. DOI: 10.1515/tjb-2020-0182.
11.Paşayeva L., Kararenk A.C., Fatullayev H.  Screening of different fruit extracts from Viburnum opulus L. as inhibitors of key enzymes linked to type 2 diabetes and antioxidants: a comparative evaluation / Journal of Food Measurement and Characterization. 2021. Vol. 15. P. 4403-4410. DOI: 10.1007/s11694-021-01007-4.
12.Гриник І.В., Омельченко І.К., Литовченко О.М. Вітчизняні технології виробництва, зберігання та переробки плодів і ягід в Україні. Київ: «Преса України», 2012. 120 с.
13.Науково-методичні та практичні інновації Інституту садівництва НААН України у виготовленні продуктів здорового харчування з плодів калини, ожини, кизилу, терну / Литовченко О.М. та ін.  Садівництво. 2022. Вип. 77. С. 146-162. DOI: 10.35205/0558-1125-2022-77-146-162.
14.Касіянчук В.Д., Касіянчук М.В. Особливості використання плодів калини як сировини для виготовлення лікувально-профілактичних засобів. Збірник науково-технічних праць Національного лісотехнічного університету України. 2013. Вип. 23.18. С. 32-36.
15.Characterization of European cranberrybush (Viburnum opulus L.) genetic resources in Turkey / Ozrenk K. et al. Scientia Horticulturae. 2020. Vol. 273. P. 109611. doi: 10.1016/j.scienta.2020.109611.
16.Shynkaryk, М., Kravets, О., Venhrynovyc, S. Features of pressing the juice from Viburnum berries. Scientific Journal of the Ternopil National Technical University. 2021. Vol. 101, № 1. P. 94-101. DOI: 10.33108/visnyk_tntu2021.01.
17.Немцева Ю. Садівник розповів про перспективи промислового вирощування калини. Kurkul. URL: https://www.google.com/amp/s/kurkul.com/news/32303-sadivnik-rozpoviv-pro-perspektivi-promislovogo-viroschuvannya-kalini%3famp=1 (дата звернення: 22.01.2023).
18.На Хмельниччині висадили промислову плантацію калини. Журнал «Ягідник» URL: http://www.jagodnik.info/na-hmelnychchyni-vysadyly-promyslovu-plantatsiyu-kalyny/ (дата звернення: 29.06.2023).
19.Fruits of new selection forms and varieties of snowball tree for manufacture of products of therapeutic and prophylactic purpose / Moskalets T. Z. et al. Regulatory Mechanisms in Biosystems. Vol. 10, № 4. P. 432-437. DOI:10.15421/021964.
20.Česonienė L., Daubaras R., Viškelis P. Investigations of European Cranberry bush (Viburnum opulus L.) for breeding of new cultivars. Іs part of The vital nature sign [electronic resource]: 12th international scientific conference, May 17-18, 2018, Kaunas, Lithuania: abstract book / ed. N. Tiso, V. Kaškonienė. Kaunas: Vytautas Magnus university, 2018, №12. Р. 31-31. URL: http://vns.microsep.org/wp-content/uploads/2018/05/AbstractbookVNS2018.pdf (дата звернення: 01.05.2024).
21.Screening of Naturally Grown European Cranberrybush (Viburnum opulus L.) Genotypes Based on Physico-Chemical Characteristics / Çolak A.M. et al. Foods. 2022. Vol. 11, Iss. 11. P. 1614. DOI: 10.3390/foods11111614.
22.Гибало В.М., Тихий Т.І. Сорти калини звичайної (Viburnum opulus L.) Інститут помології ім. Л.П. Симиренка в Лісостепу України. Садівництво. 2016. Вип. 71. С. 37-42.
23.Клименко С.В. Малораспространненые плодовые растения как лeкарственные. Інтродукція рослин. 2001. № 3-4. С. 37-44.
24.Кондратенко П.В., Надточій І.П. Цілющі скарби саду. Калина, малина, ожина та обліпиха. К.: Преса України, 2002. 80 с.
25.Результати оцінювання нових генотипів калини звичайної (Viburnum opulus L.) за морфологічними ознаками та біохімічними показниками плодів у селекції на продуктивність і якість / Москалець Т.З. та ін. Садівництво. 2022. Вип. 77. С. 5-21. DOI: 10.35205/0558-1125-2022-77-5-21.
26.Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні в 2024 році. [Електронний ресурс]. URL: https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin. (дата звернення: 01.05.2024).
27.Методика проведення експертизи сортів рослин групи плодових, ягідних, горіхоплідних, субтропічних та винограду на придатність до поширення в Україні /за ред. С.О. Ткачик.  Вінниця, 2016. 85 с.
28.Методика проведення експертизи сортів рослин групи плодових, ягідних, горіхоплідних та винограду на відмінність, однорідність і стабільність / за ред. С. О. Ткачик. 2-ге вид., випр. і доп. Вінниця, 2016. 850 с.
29.Кондратенко П.В., Шевчук Л.М., Левчук Л.М. Методи оцінки якості плодово-ягідної продукції. Київ: СПД «Жительєв С.І.», 2008. 80 с.
30.Методика проведення фітопатологічних досліджень за штучного зараження рослин/ за ред. С.І. Мельника. Вінниця, 2016. 74 с.
31.Dietary Polyphenols and Their Role in Oxidative Stress-Induced Human Diseases: Insights Into Protective Effects, Antioxidant Potentials and Mechanism(s) of Action / Rudrapal M. et al. Frontiers in Pharmacology. 2022. Vol. 13. P. 1-15. DOI:10.3389/fphar.2022.806470.
32.The Role of Polyphenols in Human Health and Food Systems: A Mini-Review / Cory H. et al. Frontiers in Nutrition. 2018. Vol. 5. P. 87. DOI:10.3389/fnut.2018.00087