BIOCHEMICAL COMPOSITION AND CONSUMER QUALITY OF FRUITS FROM THE GENETIC FUND OF APRICOT OF THE INSTITUTE OF HORTICULTURE NAAS OF UKRAINE IN THE WESTERN LISOSTEPPE

DOI: 10.35205/0558-1125-2024-79-44-53
UDC 581.19:581.145.2:634.21:477.1

BIOCHEMICAL COMPOSITION AND CONSUMER QUALITY OF FRUITS FROM THE GENETIC FUND OF APRICOT (PRUNUS ARMENIACA L.) OF THE INSTITUTE OF HORTICULTURE NAAS OF UKRAINE IN THE WESTERN LISOSTEPPE


D.G. MAKAROVA, V.I. VASYLENKO, A.I. TROKHYMCHUK, V.V. HRUSHA, N.V. MOISEICHENKO, PhDs
O.O. IGNATENKO, Post Graduate Student
S.M. BABENKO, Research Worker
Institute of Horticulture, NAAS of Ukraine, 03027, Kyiv-27, 23, Sadova Str.,
e-mail: a.trokhymchuk@ukr.net, grushaviktor@ukr.net

Data on the biochemical composition and consumer qualities of fruits of 19 apricot varieties from the experimental plantations of the Institute of Horticulture of the NAAS are presented. From the group of early-ripening varieties, fruits of the pomological variety Chervnevyi are suitable for fresh consumption and processing. From the group of late-ripening varieties, Robada, Harogem, Hargrand, NGA-19 and Osoblyvyi Denysiuka are classified as universal varieties. The fruits of NGA19, Botsadovskyi, Vynoslyvyi, Osoblyvyi Denysiuka and, especially, Kostinskyi are most suitable for processing. The content of dry soluble and insoluble substances in the fruits of the above apricot varieties was the highest over the years of research. For fresh use, the most suitable are Rodnik, Kumir, Stepovyi, Osoblyvyi Denysiuka, Cegledi Bibor, Jumbo Cot. Of these varieties, the first three were characterized by a rich harmonious sweet-sour taste, Osoblyvyi Denysiuka - sweet, the last two - harmonious fresh-sweet (due to the reduced acid content).
Based on the conducted research, Melitopolskyi rannii, Botsadivskyi, Vynoslyvyi, Siaivo and Osoblyvyi Denysiuka were included in the gene pool collections as sources of valuable breeding traits. They are sources of yield and adaptability to biological factors of cultivation, namely: the Melitopolskyi rannii early variety (national catalog number UN0500557) is used in breeding as a source of early ripening of fruits, high taste qualities, marketability and transportability of fruits; Botsadivskyi (national catalog number UN0500723) - a source of early fruiting, winter hardiness, high yield; Vynoslyvyi (national catalog number UN0500443) – a source of winter hardiness, high taste qualities of fruits and stable fruiting; Siaivo (national catalog number UN0500905) – a source of transportability, yield, winter hardiness; Osoblyvyi Denysiuka (national catalog number UN0501199) – a source of early fruiting, extended ripening period, winter hardiness.
Key words: Prunus armeniaca L., variety, biochemical composition of fruits, fruits quality, valuable samples, gene pool, soil and climatic conditions, processing products, consumer requirements.


Список використаної літератури
1.Resistance of Apricot Varieties (Prunus armeniaca L.) to Major Abiotic Factors in the Western Forest-Steppe of Ukraine / Olga Ignatenko et al. Agronomy Research. 2024. Vol. 22 (1). P. 127-145. DOI: https://doi.org/10.15159/AR.24.014
2.Єжов В.М., Гриник І.В. Біохімія плодових культур. Київ, 2020. 364 с.
3.Analysis of carotenoid content and diversity in apricots (Prunus armeniaca L.) grown in China / Zhou W. et al. Food chemistry. 2020. Vol. 330. P. 127223. DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127223
4.Atış E., Çelikoğlu Ş. Kağizman ilçesinde kayisi üretimi ve yöre ekonomisine katkilari. Marmara Coğrafya Dergisi. 2017. Iss. 36. P. 191-205. URL: https://dergipark.org.tr/en/pub/marucog/issue/30253/329386 (дата звернення: 20.05.2023).
5.Андращук О. Садимо абрикос. Садівництво по-українськи. 2019. № 2. С. 66-69.
6.Трохимчук А.І., Макарова Д.Г. Науково-методичні рекомендації з вивчення і зберігання генетичних ресурсів плодових, ягідних, горіхоплідних та малопоширених культур. Київ, 2022. 24 с.
7.Абрикос Prunus armeniaca L. URL: https://eol.org/pages/301091/articles (дата звернення: 05.03.2023).
8.Apricots: biochemistry and functional properties / Florinda Fratianni et al. Current Opinion in Food Science. 2018. Vol. 19. P. 23-29. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2017.12.006
9.Ozkan Kaya, Cafer Kose, Tevhit Gecim. An exothermic process involved in the late spring frost injury to flower buds of some apricot cultivars (Prunus armenica L.). Scientia Horticulturae. 2018. Vol. 241. P. 322-328. DOI: 10.1016/j.scienta.2018.07.019
10.Галич О.В. Оцінка якості плодів і врожайності вітчизняних та інтродукованих сортів абрикоса (Prunus armeniaca L.). Садівництво. 2017. Вип. 782. С. 16-21.
11.Polyphenol content in apricot fruits / H. Gómez-Martínez, A. Bermejo, E. Zuriaga, M. L. Badenes. Scientia Horticulturae. 2021. Vol. 277. 109828. DOI: 10.1016/j.scienta.2020.109828
12.Рабинович А.Л., Рипатти П.О. Полиненасыщенные углеводородные цепи липидов: структура, свойства, функции. Успехи современной биологии. 1994. Т. 114. Вып. 5. С. 581-594.
13.FAOSTAT - FAO Statistics Division : вебсайт. URL: https://www.fao.org/statistics/en (дата звернення: 10.04.2024).
14.Державна служба статистики України: веб-сайт. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/cg.htm (дата звернення: 10.06.2024).
15.Сезон абрикосів стартував: яким буде врожай в Україні. URL: https://zn.ua/ukr/ECONOMICS/sezon-abrikosiv-startuvav-jakim-bude-vrozhaj-v-ukrajini.html (дата звернення: 08.05.2024).
16.Бенеш Д. Витривалий абрикос. Садівництво по-українськи. 2019. № 1.  С. 62-65.
17.Шестопаль О.М., Кондратенко П.В., Барабаш Л.О. Теоретико-методологічні основи (нова парадигма) та складові Національної програми поступу промислового садівництва України: макрогалузевий аспект: монографія. К.: ННЦІАЕ, 2008. 140 с.
18.Типові технологічні карти по догляду за плодоносними насадженнями плодових та ягідних культур / pа ред. О.М. Шестопаля. К., 2006. 64 с.
19.Помология. Т3. Абрикос, персик, алыча / Н.Г. Агеева, В.М. Горина, Т.С. Елманова. К: Урожай, 1997. 280 с.  
20.Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2024 році. URL: https://minagro.gov.ua/storage/app/uploads/public/673/c8e/dba/673c8edba9456940518632.xlsxь (дата звернення: 19.11.2024).
21.Литовченко О.М., Павлюк В.В., Омельченко І.К. Кращі сорти плодових і горіхоплідних культур української селекції: монографія. Київ: Преса України, 2011. 144 с.
22.Трохимчук А.І., Мойсейченко Н.В., Ігнатенко О.О. Цінні зразки абрикоса звичайного (Prunus armeniaca L.) генофонду Інституту садівництва НААН. Аграрна освіта і наука: досягнення та перспективи розвитку : матеріали ІV Міжн. наук.-практ. конф. присв. видатним вченим Васильківському С.П. і Молоцькому М.Я. 30.03.2023. Біла Церква: БНАУ, 2023. С. 55-59.
23.Звіт про науково-дослідну роботу по ПНД 17 ««Формування та використання банку генетичних ресурсів рослин» («Генофонд рослин») / Трохимчук А.І. Інститут садівництва НААН. 2022. 29 c.
24.Бублик М.О. Методологічні та технологічні основи підвищення продуктивності сучасного садівництва. К. : Нора-Друк, 2005. 288 с.
25.Барабаш Т.М. Основні напрямки створення інтенсивних садів черешні в умовах південного Степу України. Агроном. 2004. № 3(5). С. 64-65.
26.Біологічні основи формування та обрізування плодових дерев і ягідних кущів / І. К. Омельченко та ін.; за заг. ред. І. К. Омельченка. Київ : Аграр. наука, 2014. 256 с.
27.Агроекологічні системи інтегрованого захисту плодових і ягідних культур від шкідників і хвороб : рекомендації / Шевчук І. В. та ін. 2-ге вид., перероб. і доп. К., 2021. 188 с.
28.Кондратенко П.В., Шевчук Л.М., Левчук Л.М. Методика оцінки якості плодово-ягідної продукції. Київ, 2008.  79 с.
29.Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). М. : Агропромиздат, 1985.  С. 350.
30.New promising apricot hybrids in Turkey / R. Gülcan et al. International Society for Horticultural Science “The world's leading independent organization of horticultural scientists”. URL: https://www.ishs.org/ishs-article/701_64 (дата звернення: 15.06.2023).