Using the fruits of the guelder-rose ordinary new genetic types in the creation of the functional assignment drinks

DOI: 10.35205/0558-1125-2021-76-166-178

UDC 663.252

USING THE FRUITS OF THE GUELDER-ROSE ORDINARY (VIBURNUM OPULUS L.) NEW GENETIC TYPES IN THE CREATION OF THE FUNCTIONAL ASSIGNMENT DRINKS

O.M. LYTOVCHENKO, Doctor, Professor

T.Z. MOSKALETS, Doctor, Docent

V.V. MOSKALETS, Doctor, Senior Research Worker, Docent

Institute of Horticulture, NAAS of Ukraine, 03027, Kyiv-27, 23, Sadova, st.,
e-mail: amlitovchenko@ukr.net, shunyascience@ukr.net, moskalets7819@i.ua

А.H. VOVKOHON, Doctor, Docent

Bila Tserkva National Agrarian University, 09117, 8/1, Soborna sq., Bila Tserkva, Kyiv region,
e-mail: alinavovk1@ukr.net

The strategy of growing fruit crops in our country requires a revision of the food market business environment formation from the iewpoint of the population providing with biologically valuable food products and raw material for the processing and food industries, not only the gross production of separate export attractive types of fruit and small fruit products. In order to solve this proble, a special attention must be paid to the cultivation of minor fruit and small fruit crops which ensure, first of all, obtainning biologically valuable raw material as the source of making the functional assignment products. Talking into consideration all the above mentioned, the studies of the fruits of the new Viburnum opulus L. forms and cultivars were carried out in 2018-2020 at the Institute of Horticulture of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine concerning the biochemical indicators, suitability for processing and production of inland wines and juices for the functional assignment. It should be noted that contrary to wild forms, the new selectional forms (F 329-10-17, F 360-5-17) and varietie Uliana have a more harmonious taste and reduced bitterness, so their fruits can be eaten both as fresh, and in a processed form. The infusion of crushed mass from the fruits of Ulyana for 40 hours, followed by squeezing and adding the second fraction, infused with the apple juice in a ratio of 1:2 at a temperature of 80 ºC, with the further squeezing and gradual addition of sugar appeared cause the growth of the phenolic compounds amount to 2800 mg/dm3 and of acidity to some extent the point value being high (8.0 points). In order to balance the alcohol content and acidity of wine materials and increase their tasting evaluation, it is advisable to use gradually honey instead of sugar. That will raise the tasting evaluation to 8+ points. The infusion of crushed mass from the berries of the selectional forms F 329-10-17 and 360-6-17 for 40 hours the with further squeezing and adding the second fraction, infused with the apple juice in a ratio of 1:2 at a temperature of 80 ºC followed by squeezing and gradual addition of honey proved to bring about the formation of the satisfactory physical and technological parameters, namely: ruby-bright colour, typical rich aroma and pure pleasant and asringent taste.

The obtained results made it possible to differentiate the varieties and forms as for the indices of the aroma-formational complex of soft drinks and the of their fruits favourability for processing and making functional food products. Among these genotypes, the variety Uliana and forms, F 329-10-17 and F 360-5-17 were selected that became the prerequisite for the development and improvement of the methods of producting of functional assignment drinks.

Key words: European cranberrybush, new varieties and forms, fruits, processing, technology of manufacturing, functional assignment drinks.


Список використаної літератури

1. Modern breeding and cultivation of unpopular fruits and berries in Ukraine / T.Z. Moskalets et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2019. 9 (3). Р. 204-213.

2. Попова Е.И. Инновационная технология приготовления фруктовых снеков для функционального питания из калины обыкновенной. Вестник Мичуринского ГАУ. 2017. № 3. С. 122-126.

3. Кондратенко П.В., Литовченко О.М., Тюрин С.Т. Концепція розвитку плодово-ягідного виноробства в Україні. Київ: Аграрна наука, 1997. 17 с.

4. Литовченко О.М. Напрямки розвитку плодопереробної промисловості і перспективи підвищення рентабельності садівництва. Садівництво. 2018. Вип. 73. С. 181-193. DOI: 10.35205/0558-1125-2018-73-181-193.

5. Литовченко О.М., Токар А.Ю. Виноробство із плодів та ягід: підруч. / за ред. О.М. Литовченка. Умань: УВПП, 2007. 430 с.

6. Клименко С. В. Нові види плодових рослин в інтродукційних дослідженнях Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України. Досягнення та концептуальні напрями вирощування малопоширених плодово-ягідних культур та переробки їх сировини : зб. матер. І Всеук. наук.-практ. конф., Інститут садівництва НААН. Київ : Центр учбової літератури, 2019. С. 9-12.

7. Стан і перспективи селекції та вирощування плодово-ягідних рослин, малопоширених в культурі, в сучасному садівництві України / Т.З. Москалець та ін. Садівництво. 2020. Вип. 75. С. 58-78. DOI: 10.35205/0558-1125-2020-75-58-78.

8. Биохимический состав плодов Viburnum opulus L., произрастающих в Полесье и Лесостепи Украины / Д.К. Шапиро и др. Растительные ресурсы. 1992. Вып. 2. С. 54-63.

9. Biological and pharmacological activities of iridoids: recent developments / R. Tundis et al. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry. 2008. Vol. 4. P. 399-420.

10. Методика проведення експертизи сортів рослин групи плодових, ягідних, горіхоплідних, субтропічних та винограду на придатність до поширення в Україні /за ред. С.О. Ткачик.  Вінниця, 2016. 85 с.

11. Методика проведення експертизи сортів рослин групи плодових, ягідних, горіхоплідних та винограду на відмінність, однорідність і стабільність / за ред. С. О. Ткачик. 2-ге вид., випр. і доп. Вінниця, 2016. 850 с.

12. ДСТУ 4283.1:2007. Консерви. Соки та сокові продукти. [Чинний від 2007-08-01]. Київ, 2007. 36 с. (Інформація та документація).

13. ДСТУ 4008-2001. Консерви. Соки фруктові, овочеві та овоче-фруктові для дитячого харчування. Технічні умови. [Чинний від 2001-10-01]. Київ, 2001. 76 с. (Інформація та документація).

14. ДСТУ 2316-93 (ГОСТ 21-94). Цукор-пісок. Технічні умови. Київ, 2007. 18 с. (Інформація та документація).

15. ДСТУ 7804:2015. Продукти переробляння фруктів та овочів. Методи визначання сухих речовин або вологи. [Чинний від 2019-11-01]. Київ, 2015. 25 с. (Інформація та документація).

16. ДСТУ 8058:2015. Консерви фруктові, овочево-фруктові з біологічно активними компонентами для дієтичного використання в дитячому харчуванні. Технічні умови. [Чинний від 2017-01-01]. Київ, 2015. 25 с. (Інформація та документація).

17. ДСТУ 7040:2009. Фрукти, овочі та продукти їх переробляння, консерви м'ясні та м'ясо-рослинні. Готування проб до лабораторних аналізів. [Чинний від 2011-01-01]. Київ, 2009. 8 с. (Інформація та документація).

18. Калина звичайна (Viburnum opulus L.) селекційна форма Уляна. Реєстрація зразків генофонду рослин в Україні. Генетичні ресурси рослин. 2019. № 25. С. 174-175

19. Свідоцтво № 200546 про державну реєстрацію сорту рослин калини звичайної Уляна. Заявники: Інститут садівництва НААН, Францішко В.С. № заявки 18303001. Дата реєстрації: 17.04.2020.

20. Сорт рослин калини звичайної Уляна : пат. Україна. № 200510 ; заявка 18303001. Дата пріоритету: 12.04.2018. Володільці: Інститут садівництва НААН, Францішко В.С. Дата реєстрації 13.08.2020. опубл. 11.04.2020. Охорона прав на сорти рослин. Бюл. № 3.