Perspectives of the advanced functional using of some ornamental bushy crops

DOI: 10.35205/0558-1125-2021-76-212-222

UDC 634.10:577.11

PERSPECTIVES OF THE ADVANCED FUNCTIONAL USING OF SOME ORNAMENTAL BUSHY CROPS

V.M. YEZHOV, Doctor, Professor, Academician of NAAS of Ukraine

V.I. DUBROVSKYI, PhD

Institute of Horticulture, NAAS of Ukraine, 03027, Kyiv-27, 23, Sadova str.,
e-mail: ezhow.valeriy@gmail.com

O.Yu. ANSIEIEV, O.A. OLENICH, V.V. ZAIETS, Research Workers

Pryluky Research Station of the Institute of Horticulture, NAAS of Ukraine, 17500, Chernihiv region, Pryluky, 16, Vavilova, st.
e-mail: pdsuaan@ukr.net

The authors present the results of the collection’s formation of some ornamental shrubs, long-term phenological observations of them and the selection of the best forms and breeding hybrids in the Left-Bank Lisosteppe of Ukraine. In particular, the characteristic of the vegetation of 20 varieties of common lilac collection is given. The estimation of the terms and duration of the crop flowering enable to divide its varieties into groups of early, average and late flowering. The high decorative value of most of the strains has been described as well as their resistance to low temperatures and pests. The additional analysis of the latest literature data has shown the significant yield of aromatic substances in the common lilac plant, with the predominance of alkanes and lilac alcohol.

The results have been presented of 70 rose cultivars of adaptation to the growing zone conditions. There are 20 promise varieties of the crop, which are characterized by high decorative value, resistance to pathogens and low temperatures and duration of flowering. The characteristics of the new variety of roses of the floribunda group – Olexandra has been given created by the authors. Along side with the high decorative value, different types of the rose plant provide the significant yield of aromatic substances with the domination of alkanes, monoterpenes and 2-phenylethanol.

The analysis of the literature data also has shown the presence of aromatic substances in the jasmine and mock-orange plants. The first is characterized with esters based on benzene, cis-jasmon and isophytol, the second – with some sesquiterpenes and epi-13-manol.

The further research included the phenological evaluation of the of white cedar and juniper collection. The best selected forms were characterized with decorativeness, resistance to frost, pests and pathogens. The literature data have shown, that the aromatic complex of the crops cultures includes mainly monoterpenes and their derivatives – alcohols and ketones.

As a result, it was concluded that it is necessary to expand research with ornamental bushy crops in the direction of evaluating of their aromatic properties.

Key words: ornamental bushy crops, common lilac, rose, jasmine, mock-orange, juniper, white cedar, breeding, introduction, aromatic compounds.


Список використаної літератури

1. Єжов В.М., Гриник І.В. Рослинництво декоративних культур : монографія. Київ : КП Укрсіч, 2017. 304 с.

2. Куценко Н.И., Куценко А.А. Создание декоративных сортов – новое направление в селекции мяты. Лекарственные растения: фундаментальные и прикладные проблемы : сб. матер. междунар. научн. конф. Новосибирск : НГАУ, 2014. С. 430-432.

3. Мельничук Р.В. Декоративність зразків колекції нагідок ДСЛР. Вісті біосферного заповідника «Асканія-Нова», 2010. 5(12). С. 516-520.

4. Свиденко Л.В., Глущенко Л.А. Использование декоративно-ароматических растений в озеленении населенных пунктов зоны южной Степи Украины: методические рекомендации. Кировоград : Кировоградская ГСХОС, 2015. 42 с.

5. Меженський В.М. Уніфікація шкал оцінок, що застосовуються при інтродукції деревних рослин. Інтродукція рослин, 2007. № 4. С. 26-37.

6. Києнко З.Б. Методика проведення експертизи сортів рослин групи декоративних, лікарських та ефіроолійних, лісових на придатність до поширення в Україні : методичні рекомендації. Вінниця : Нілан, 2015. 128 с.

7. Методика проведення фітопатологічних досліджень за штучного зараження рослин / за ред. Ткачик С.О. Вінниця, 2016. 75 с.

8. Методика проведення експертизи сортів рослин групи декоративних, лікарських та ефіроолійних, лісових на придатність до поширення в Україні / за ред. Ткачик С.О. Вінниця, 2016. 129 с.

9. Рекомендації з формування, підтримання і використання колекцій квіткових та листяних декоративних культур : методичні рекомендації / Ансєєв О.Ю. та ін. Київ-Харків-Прилуки: Логос, 2018. 25 с.

10. Полик А.І., Кисличенко В.С., Король В.В. Дослідження компонентного складу ефірної олії квіток бузку звичайного сорту Красуня Москви.  Український біофарм. 2014. 1(30). С. 52-56.

11. Ефремов Е.А., Зыкова И.Д., Ефремов А.А. Изучение компонентного состава эфирного масла соцветий, семян и листьев сирени обыкновенной Сибирского региона. Новые достижения в химии и химической технологии: сб. тез. докл. Актюбинский ГУ. 2009. Книга II. С. 104-106.

12. Phytochemical and pharmacological progress of the genus Syringia / G. Su et al. BMC Chemistry, Chem. Cent. 2015. 9(2). DOI: 10.1186/S13065-015-0079-2.

13. Essential oil of Syringia oblata Lindl. as a potential biocontrol agent against tobacco brown spot caused by Alternaria alternate / C. Jing et al. Crop Protection. 2018. Vol. 104. P. 41-46.

14. Shamspur T., Mostafavi A. Chemical composition of the volatile oil of Rosa kazanlik and Rosa gallica from Kerman province in Iran. Essential Oil Bearing Plants. 2010. 13(1). P. 78-84.

15. Volatile oil constituents of Rosa canina L.: quality as affected by distillation method / K. Hoshi et al. Hindawi Publishing Corp. Organic Chemistry Intern. 2010. Vol. 2010. 7 p. DOI: 10.1155/2010/621967.

16. Karami A., Jandoust S. Essential oil’s of Persian Musk Rose (Rosa moschata Hermm.) as influenced by drying and harvest times. Natural Volatiles and Essential Oils. 2016. 3(2). P. 9-14.

17. Jandoust S., Karami A. Seasonal variation in floral scent of Persian Musk Rose (Rosa moschata Hermm.). Med. Plants and by-Products. 2015. Vol. 2. P. 243-247.

18. Gora J., Lis A., Kalemba D. Chemical composition of the essential oil of Rosa centifolia L. petals. Essential Oil Res. 1995. 7(1). DOI: 10.1080/10412905.1995.9698472.

19. Physico-chemical analysis and determination of various chemical constituents of essential oil in Rosa centifolia / M.K. Shabbir et al. Pakistan J. Botany. 2009. 41(2). P. 615-620.

20. Khan M.A., Shoaib-ur-Rehman. Extraction and analysis of essential oil of Rosa species. Agric. and Biol. 2005. 7(6). P. 973-974.

21. Chemical composition, antimicrobial, antioxidant and cytotoxic activity of Rosa centifolia L. essential oil / Nicolić M. et al. Intern. Conference on natural products utilization: from plants to pharmacy Shelf. Bansko, Bulgária, 2013. P. 98. URL: http//hdl.handl.net/10198/9398 (дата звернення 13.05.2021).

22. Chemical composition of essential oil of Rosa damascene Mill. Growing in new region of Bulgaria / T. Atanasova et al. Ukranian Food. 2016. 5(3). P. 492-498.

23. Verma R.S., Padalla R.C., Chauhan A. Chemical investigations of the volatile components. 63(4). P. 1111-1115.

24. Mostafavi A., Afzali D. Chemical composition of the essential oils of Rosa damascene from two different locations in Iran. Chemistry Nat. Compounds. 2009. 45(1). P. 110-113.

25. Essential oil composition of Rosa damascene Mill. From different locations in Lebanon / Najem W. et al. Acta Botanica Gallica. 2011. 158(3). P. 365-373.

26. Chemical composition, olfactory evaluation and antimicrobial activities of Jasminum grandiflorum L. absolute from India / Jirovetz L. et al. Natural Product Comm. 2007. 2(4). P. 407-412.

27. Malik A.M., Muhammad S., Naveed A. Physiochemical revalation of essential oil of two Jasminum species ‘grandiflorum’ and ‘officinale’. Proceeding Pakistan Soc. Hort. Sci.: 2th Intern. conf. Hort. Sci. Production Challenges and Food Security, February, 18-20 2016. Faisalabad, University of Agriculture, Pakistan.

28. Czigle S., Muaji P., Gramai D. Identification of the components of Philadelphus coronarius L. essential oil. Essential Oil Res., 2006. 18(4). P. 423-426.

29. Shaporov F. Phytochemistry and bioactivities of selected plant species with volatile secondary metabolites: Diss. Doctor of Natural Sci., University of Heidelberg, Germany, 17.09.2015, 188 p.

30. Lis A., Liskievicz R., Krajewska A. Comparison of chemical composition of the essential oils from different parts of Thuja occidentalis ‘Brabant’ and ‘Smaragd’. Herba Polonica, 2016. 62(3). P. 20-27.

31. Chemical composition of the essential oils from twigs, leaves and cones of Thuja plicata and its cultivar varieties ‘Fastigata’, ‘Kornik’, ‘Zebrina’ / A. Lis et al. Natural Product Comm., 2019. Vol. 14, Iss. 7. P. 1-5. DOI: org/10.1177/1934578X19862904.  

32. Chemical composition and insecticidal activity of Thuja occidentalis and Tanacetum vulgare essential oils against larvae of the lesser mealworm, Alphitobius diapermius / B. Szolyga et al. Entomologia Experimentalis et Applicata, 2014. 151(1). P. 1-10.

33. Исследование эфирного масла шишкоягод Juniperus communis L. различного происхождения в рамках научного направления «Фармацевтический ремейк» / Е.Т. Шилякова и др. Научные результаты биомедицинских исследований, 2016. № 2(2). С. 27-36. DOI: 10.18413/2313-8955-2016-2-2-27-36.

34. Sowndhararajan K., Seo M., Kim S. Comparative analysis of the components of essential oils from needles, twigs and berries of Juniperus chinensis in Korea. Appl. Pharm. Sci., 2016. 6(08). P. 122-126.