Weather changes monitoring and their influence on the cherry valuable breeding genetic fund productivity in the Lisosteppe OF UKRAINE

DOI: 10.35205/0558-1125-2020-75-92-101

UDC 631.526.4:634.23

WEATHER CHANGES MONITORING AND THEIR INFLUENCE ON THE CHERRY (CERASUS VULGARIS MILL.) VALUABLE BREEDING GENETIC FUND PRODUCTIVITY IN THE LISOSTEPPE OF UKRAINE

D.G. MAKAROVA,  V.I. VASYLENKO, A.I. TROKHYMCHUK, PhDs

Institute of Horticulture, NAAS of  Ukraine, 03027, Kyiv-27, 23, Sadova st., 

e-mail: dar.iliencko@bigmir.net, a.trokhymchuk@ukr.net

The authors have researched the weather peculiarities of the years 2017-2019 and their influence on the formation and realization of the productivity potential of the valuable industrial inland and foreign cherry cultivars. According to the research results the unfavorable weather phenomena, including long air and soil droughts, late spring frosts, dry winds et. became more frequent considerably in the Ukraine’s Lisosteppe during the periods of flowering and infructescense. 

The cherry trees ability to fructify sufficienly under a number of unfavourable environmental factors effects substantially this crop economic efficiency on the whole.

 The investigations have revealed the essential cv impact on the amount and quality of the cherry fruits. The explored crop certain varieties plants in the collection of the genetic fund of the Institute of Horticulture (IH) of NAAS of Ukraine are characterized with the constant infructescense during the entire study period.

The following collection samples distinguished themselves (in the order of the improvement of the trait display): North Star’ < ‘Igrushka’ < ‘Favourite’ < ‘Meteor’ < ‘Malva’ < ‘Boguslavka’. The trees of the two latest cultivars (IH NAAS) formed very large fruits irrespective of the abiotic environmental factors influence. 

‘Boguslavka’.  Middle – ripening. Tree is middle – growing, the crown thick, orbicular, a little droop. Resistant to fungal diseases. Winter – hardy practically by all the components. Yield is high (t/ha under the planting plan 6x2,5 m on the seedling rootstock wild sweet cherry). The fruits are very large (7.6 g), dark red, oval, the separation from the fruit stem is dry. The stone is of more than middle size, the separation from the flesh easy. The consumption term is the first decade of July. The usage is universal. 

‘Malva’. Middle – late ripening. The crown is branchy. Resistant to fungal diseases. Winter – hardy. The yield is up to 15 t/ha. The fruits are of more than middle size (4.2 g), dark red, the separation from the fruit stem is dry. The flesh is dark red, juicy. The stone is small (0.16 g). The taste qualities are as/follows: sour-sweet, the skin is astringe. The degustation evaluation is 7.7 points. The consumption term is the first decade of July.

Key words: cherry, cultivar, samples, genetic fund, weather phenomena.

Список використаної літератури

1.FAOSTAT-FAO Statistics Division 2018. URL: http: // faostat.fao.org (дата звернення 20.02.2020)

2.Мельник І.О. Механізований збір вишні у Канаді. Новини садівництва.  2010. №3(69).  С. 24.  

3.Grzyb Z., Rozpara E. Wiśnie. Warszawa: Hortpress Sp.zo.o., 2009. 174 s.

4.Stadelmann, F. Die Apfel - und Birnen - Phyllospharen - Mikroflora und ihre Beeinflüssung durch biotische und abiotische Faktoren, insbesonderere durch Venturia inaequalis (Cke.) Wint. und Venturia pirina (Bref.) Aderh.  F. Stadelmann. Basel: Druckerei Cratander AG, CH – 4001, 1976. 178 s.

5.Трохимчук А.І. Генетичний фонд Інституту садівництва НААН. Генетичне та сортове різноманіття рослин для покращення якості життя людей: зб. тез міжнар. наук.- практ. конф., присвяч. 25-річчю  Національного генетичного банку, 4-7 липня 2016 р., Київ: Український інститут експертизи сортів рослин, НЦГРУ, НУБіП.  2016.  С. 168-169.

6.Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2020 році.  Київ. С. 435. 

7.Кліматичні зміни та ризики при вирощуванні плодових і ягідних культур в умовах північної частини Лісостепу України /  Кривошапка В.А. та ін. Садівництво. 2016. Вип. 71.  С. 130-138.

8.Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под ред. Е.Н. Седова, Т.П. Огольцовой. Орел: ВНИИСПК, 1999. 608 с.

9.Методика проведення екпертизи сортів плодово-ягідних, горіхоплідних культур та винограду.  Київ : Алефа, 2005. 232 с.

10.Кондратенко П.В., Бублик М.О. Методика проведення польових досліджень з плодовими культурами. Київ: Аграрна наука, 1996. 96 с.

11.Сорт рослин вишня звичайна Богуславка: пат 1140019 від 19.03.14; заявл. 24.05.2011.

12.Литовченко О.М., Павлюк В.В., Омельченко І.К.. Кращі сорти плодових і горіхоплідних культур української селекції.: монографія. Київ : Преса України, 2011. 144 с.

13.Сорт рослин вишня звичайна Мальва: пат. 190018 від 12.04.19; заявл. 20.12.2007.

14.Василенко В.І., Трохимчук А.І. Мальва – цінний зразок генофонду вишні Інституту садівництва. Стан і перспективи розробки та впровадження ресурсоощадних, енергозберігаючих технологій вирощування сільськогосподарських культур: зб. тез IV міжнар. наук.-практ. конф.,  Дніпро, 20 листопада 2019 р. ДДАЕУ. 2019. С.125-126.

15.Погодні зміни та їх вплив на плодові культури в Лісостепу України /  Макарова Д.Г., Кривошапка В.А., Груша В.В., Трохимчук А.І. Сучасний рух науки: зб. тез IX міжнар. наук.- практ. конф., м. Дніпро,  2-3 грудня 2019 р. Дніпро Т3. 2019. С. 374-378.