STATE AND PERSPECTIVES OF THE BREEDING AND GROWING IN THE MODERN HORTICULTURE OF UKRAINE MINOR FRUIT AND SOFT FRUIT BERRIES CROPS 

DOI: 10.35205/0558-1125-2020-75-58-78

UDC 634.1/7:635.012

STATE AND PERSPECTIVES OF THE BREEDING AND GROWING IN THE MODERN HORTICULTURE OF UKRAINE MINOR FRUIT AND SOFT FRUIT BERRIES CROPS 

T.Z. MOSKALETS, Doctor, Docent

I.V. GRYNYK, Doctor, Academician of NAAS of Ukraine

V.V. MOSKALETS, Doctor, Senior Research Worker

M.O. BUBLYK, Doctor, Corresponding Member of NAAS of Ukraine

Institute of Horticulture, NAAS of Ukraine, Sadova st., 23, 03027, Ukraine, e-mail: shunyascience@ukr.net

А.V. KNIAZIUK, PhD, Docent

О.А. KRAVЕTS, PhD

О.А. ТKАCHUK, PhD

Vinnytsia Mykhailo Kotsiubynskyi State Pedagogical University, Ostrozkoho st., 32, Vinnytsia, 21100, Ukraine

The authors have analysed the modern state and main tendencies of the minor fruit and fruit crops in Ukraine and substantiated the directions of the national breeding and industrial horticulture development. The search of the methods of the population is to form the improvement conjuncture the food market of the fruit with high content of the biologically active substances and raw material for the processing and food industries. The leading role in it belongs to the popularization and industrial cultivation of valuable fruit and small fruit crops. The success of this is possible only under bringing together the efforts of selectionists, manufacturers, technologers and processors. The area under industrial orchards of the minor fruit and small fruit crops has appeared insufficient for meeting internal needs of the population in the fresh fruits and the products of their processing. This is due to the problems of both the theoretical character lack of the information about the fruit crops consumer value, and the technological one the absence of all the necessary components of some crops cultivation: blueberry, cranberry, actinidia, blackberry etc., as well as of the sufficient number of the certified varieties of planting stock, including the varieties in the ‘State Register …’, low level of the national fruit-soft fruit berries processing industry. 

If the minor crops cultivation with the high content of the biologically active substances in their fruits and consumption of them in the sufficient amount in fresh and processed forms, is on the industrial basis. It will contribute to the improvement of the population health, to the development of the national fruits and small fruits products market and to the increase of the berries export to EU, to entering new markets. The development of the market for fresh fruits and soft fruit berries is supported by it is the state financing (insurance, subsidies, partial compensation for the establishment of fruit and soft fruit berriy plantations, preferential taxation and lending), provided by the sectoral budget support program that will contribute to the fresh fruits and soft fruit berries market development as well.

Key words: minor fruit and small fruit crops, breeding, cultivation technology, fruits biological value, modern horticulture.

Список використаної літератури

1.Меженський В.М., Меженська Л.О., Якубенко Б.Є. Нетрадиційні ягідні культури: рекомендації з селекції та розмноження. К.: ЦП “Компринт”, 2014. 119 c.

2.Меженський В.М. Нові сорти нішевих плодових культур української селекції. Досягнення та концептуальні напрями вирощування малопоширених плодово-ягідних культур та переробки їх сировини: зб. матер. першої всеук. наук.-практ. конф. Київ: Інститут садівництва НААН,  “Центр учбової літератури”. 2019. С. 12-15.

3.Клименко С.В. Малораспространенные плодовые растения как лекарственные. Інтродукція рослин. 2001. №3-4. С. 37-44.

4.Меженський В.М., Меженська Л.О. Формування колекції та удосконалення методів добору нетрадиційних плодових і декоративних культур: монографія. К.: ЦП “Компринт”, 2015. 480 с.

5.Надточій І.П., Супрун К.І. Інтродукція, селекція та розмноження високовітамінних малопоширених культур в ІС НААН. Сад, виноград і вино України. 2012. № 1-2. С. 16-19.

6.Modern breeding and cultivation of unpopular fruits and berries in Ukraine / Moskalets T.Z. et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2019. 9(3). P. 204-213.

7.Клименко С.В. Нові види плодових рослин в інтродукційних дослідженнях Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України. Досягнення та концептуальні напрями вирощування малопоширених плодово-ягідних культур та переробки їх сировини: зб. матер. першої всеук. наук.-практ. конф. Київ: Інститут садівництва НААН, вид-во “Центр учбової літератури”. 2019. С. 9-12.

8.Шестопал Г.С. Антиоксидантна здатність біологічно активних речовин плодів ягідних культур. Вісник Львівської комерційної академії. Серія товарознавча. 2011. Вип. 12. С. 127-131.

9.Андрієнко М.В., Роман І.С. Малопоширені ягідні і плодові культури. К.: Урожай, 1991. 167 с.

10.Атлас перспективных сортов плодовых и ягодных культур Украины/ под ред. доктора с.-х. наук В.П. Копаня. К.: ООО, “Одекс”, 1999. 472 с.

11.Баточенко В.М. Досвід та можливості вирощування Oxycoccus macrocarpus (Ait.) Pers. (журавлини великоплодої). Досягнення та концептуальні напрями вирощування малопоширених плодово-ягідних культур та переробки їх сировини: зб. матер. першої всеук. наук.-практ. конф. Київ: Інститут садівництва НААН, вид-во “Центр учбової літератури”. 2019. С. 18-20.

12.Грабовецька О.А., Єжов В.М. Біоекологічні особливості азиміни трилопатевої (Asimina triloba (L.) Dunal) в умовах Степу України. Садівництво. 2015. Вип. 69. С. 35-42.

13.Дерев’янко В.М. Інтродукція та перспективи господарського використання хурми кавказької (Diospyros lotus L.) на півдні України. Чорноморський ботанічний журнал. 2013. № 9 (4). С. 584-594.

14.Дмитриева В., Дмитриев Л. Клюква крупноплодная. Опыт выращивания в Украине. Огородник. 2013. № 2. С. 34-35.

15.Клименко С.В. Айва: биоэкология, морфология, репродукция, сорта. Нац. акад. наук Украины - Нац. ботанический сад им.Н.Н. Гришко. Киев: Логос, 2011. С. 225-242.

16.Клименко С. Айва – ценное плодовое растение: опыт выращивания и селекционное значение. Садівництво і виноградарство. Технології та інновації. 2019. №2. С. 50-54.

17.Москалець В.В., Москалець Т.З., Францішко В.С. Нові сорти обліпихи крушиноподібної Інституту садівництва НААН: агроекологічні біохімічні властивості та господарсько цінні ознаки. Досягнення та концептуальні напрями вирощування малопоширених плодово-ягідних культур та переробки їх сировини: зб. матер. першої всеук. наук.-практ. конф. Київ: Інститут садівництва НААН, вид-во “Центр учбової літератури”. 2019. С. 47-52.

18.Надточій І.П. Лохина високоросла. Дім, сад, город. 2014. №6. С.17-18.

19.Надточій І.П. Ожина для вашого саду. Дім, сад, город. 2018. № 12. С. 10-13.

20.Обліпиха крушиновидна (Hippophaё rhamnoides L.): споживчоцінний та перспективний сировинний ресурс здорового харчування людини / Гриник І.В., Москалець Т.З., Москалець В.В., Шевчук Р.С. Садівництво. 2018. Вип. 73. С. 17-24. 

21.Скрипченко Н.В. Актинідія в Україні. Житомир: ПП “Рута”, 2017. 88 с.

22.Францішко В.С., Москлалець Т.З., Москалець В.В. Нові форми калини звичайної: морфологічні ознаки і перспективи в селекції. Досягнення та концептуальні напрями вирощування малопоширених плодово-ягідних культур та переробки їх сировини: зб. матер. першої всеук. наук.-практ. конф. Київ: Інститут садівництва НААН, вид-во “Центр учбової літератури”. 2019. С. 30-32.

23.Чирка В.Г. Селекція хурми віргінської на Дніпров’ї. Досягнення та концептуальні напрями вирощування малопоширених плодово-ягідних культур та переробки їх сировини: зб. матер. першої всеук. наук.-практ. конф. Київ: Інститут садівництва НААН, вид-во “Центр учбової літератури”. 2019. С. 42-44.

24.Ярещенко А.Н. Технологии и торговля ежевикой и жимолостью в Украине. Почему не все так сладко? Ягодник. 2018. № 3(9). С.66-68.

25.Босый О. Особенности и перспективы выращивания голубики высокорослой в Украине. Напитки и технологии и инновации. 2015. № 3. С. 27-29.

26.Волкова Н.П. Кизиловий сад. Сад, виноград і вино України. 2012. № 3-4. С. 24-25.

27.Гель І., Рожко І. Жимолость їстівна: особливості культивування. Пропозиція. 2019. № 6. С. 76-79.

28.Рудник-Іващенко О.І., Сухомлин Л.В. Шовковиця (Morus L.): її реалії та майбутнє в Україні. Садівництво. 2017. Вип. 72. С. 45-49.

29.Стратон Г. Не из серии научной фантазии. Киви украинской селекции. Напої. Технології та інновації. 2015. № 1-2. С. 42-43.

30.Iridoids and anthocyanins in cornelian cherry (Cornus mas L.) cultivars /  Kucharska A. et al. Journal of Food Composition and Analysis. 2015. 40. P.95-102. DOI: 10.1016/j.jfca.2014.12.016. 

31.Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур /под ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. Орел, 1999. 608 с.

32.Программа и методика селекции плодовых, ягодных и орехоплодных культур /под ред. Е.Н. Седова. Орел: ВНИИСПК, 1995. 503 с.

33.Рослинництво України – 2018 рік: статистичний збірник. К.: Державна служба статистики України, 2019. 180 с. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення 20.04.2019)

34.FAO Statistics Division 2018. URL: http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx (дата звернення 11.12.2019)

35.Вирощування плодово-ягідних культур в Україні – 2018: статистичні дані. Київ: Державна служба статистики України. 2019. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення 21.05.2019)

36.Річний галузевий звіт “Садівництво та ягідництво в Україні – 2018”. Асоціація “УКРСАДПРОМ”. Київ, лютий 2019 р., 19 с. URL: http://ukrsadprom.org /blog/asotsiatsiya-ukrsadprom-publikuye-richnyj-galuzevyj-zvit-sadivnytstvo-ta-yagidnytstvo-2018 (дата звернення 02.06.2019)

37.Янович А. Вашінгтон лідирує у виробництві лохини. Овощи и фрукты. 2017. № 12. С. 64-66.

38.Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік: Міністерство аграрної політики та продовольства України. Київ. 2019. 416 с. URL: https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin (дата звернення 02.12.2019).

39.Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2020 рік: Міністерство аграрної політики та продовольства України. Київ. 2020. 503 с. URL: https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin (дата звернення 04.06.2020).

40.Особливості використання плодів калини як сировини для виготовлення лікувально-профілактичних засобів / В.Д. Касіянчук та ін. Науковий вісник НЛТУ України. 2013. Вип. 23(18). С. 32-36.

41.Порошок з вичавків ягід калини в технології виробництва пшеничного хліба / Сиза О., Савченко О.,  Журок І., Дорожинська М. Технічні науки та технології. 2017. № 4 (10). 176-188. DOI: 10.25140/2411-5363-2017-4(10)-176-188.

42.Сорти плодової шовковиці для органічного садівництва / Г. І. Бабаєва та ін. Вісник аграрної науки. 2016. № 6. С. 16-19.

43.Колбасина Э.И., Козак Н.В. О ценных коллекционных образцах актинидии аргута. Садоводство и виноградарство. 2014. № 3. С. 6-11.