PERLYNA AS A NEW STRAWBERRY (FRAGARIA ANANASSA L.) CULTIVAR FOR THE BERRIES CONSUMPTION AS FRESH AND FOR FREEZING

DOI: 10.35205/0558-1125-2020-75-50-58

UDC 631.526.3:634.75

PERLYNA AS A NEW STRAWBERRY (FRAGARIA ANANASSA L.) CULTIVAR FOR THE BERRIES CONSUMPTION AS FRESH AND FOR FREEZING

V.V. PAVLIUK, PhD

N.S. KOVALCHUK, Leading Agronomist

Institute of Horticulture (NAAS of Ukraine), 03027, Kyiv-27, 23, Sadova st.

Strawberry is the most spreaded small fruit crop in many countries. In Ukraine sn 2018 this crop total area was 8.3 thus. ha, among them 7.9 thus. ha fruit-bearing in all the categories of farms. The gross berries output was 62.3 thus. tons, the average yield being 7.7 t/ha. The Dutch bank «Rаdobank» carried out in April of 2016 the researches on the small fruit production in Europe and revealed that strawberry even now is the most popular small fruit crop. 

The strawberry Ukrainian and foreign cvs and elite forms were studied applying the methods of the primary strain investigation and state strain testing in the small fruit patches planted in2012-2016 under the field conditions of the Northern part of the Ukraine’s Lisosteppe, namely: at the Institute of Horticulture NAAS of Ukraine. The varieties – standards were the Ukrainian Hercules, English Elegance, Dutch Elsanta and Italian Alba. As a result the new middle-ripening Ukrainian cultivar Perlyna was selected as the best according to its signs.

Perlyna was obtained by means of the intervarietal hybridization (cvs Present and Elsanta) sn 2004. The authors are V.V. Pavliuk, K. M. Kopan, V. H. Kopan. The berries ripe 2-3 days later than ’Elsanta ’ and 2-3 days earlier than   and ’Polka ’. 

The bushes are high and vigour, not branchy, with firm high floriferous shoots and dark-green hardish leaves. Resistance to the leaves diseases is high. The berries are high marketable and large (the mass of average is 15 g, maximum 35 g), prolonged broad-conic, being ripe fully dark-red brilliant. The flesh is dense red aromatic of kind sour-sweet taste, in accordance with the multi-year data it contains 7.5 % of dry substances, 3.5 % of sugars, 0.95-1.0 % of organic acids as well as 0.440 mg of pectine substances and 45 mg of vitamin ’C ’  per 100 g of . Under the sufficient humid content the berries size exceeds that of  ’Prysviata ’,  ’Zenga Zengana’ and ’Polka ’.

The yield is higher (18-20 t/ha) than that  of the varieties ’Elsanta ’and ’Present ’  under the one-row planting ( 0.8x0.25 m). The cultivar is winter-hardy and drought- resistant.

’Perlyna ’ is entered into the State Register of Plant Varieties Suitable for Dissemination in Ukraine. Certificate 181079 on the State Registration of the Plant Cultivar (December 4, 2018). Patent 190373 on the Plant Cultivar (April 12.2019).

Key words: strawberry, cultivar, fruit-bearing, yield, berries, fruits, small fruits, cultivation, ripening, resistance, pests, diseases. 


Список   використаної літератури

1.Вогель Ф. Перспективы ягодного сектора Украины: обьединение для обеспечения качества. Ягодник. 2017. № 1. с. 63-65

2.Мелешко К., Галяс А. Земляника садовая на экспорт. Ягодник. 2018. № 1(7). С. 32-34.

3.Александров Е.Г. Швейцарские биологи нашли вещество, которое сдерживает старение. Напої. Технології та інновації. 2016. № 8 (61). С.72.

4.Войтенко Г.Н., Липкан Г.Н., Горбатюк Д.Л. Ягодные растения лечат.  К.: ХТЦ «Симфокаре», 1990. С. 20-21.

5.Мамчур Ф.І. Овочі і фрукти в нашому житті. Ужгород: Карпати, 1988.  С. 186-188.

6.Методика проведення експертизи сортів плодово-ягідних, горіхоплідних культур та винограду. Ч. 2. К., 2005. № 2. 232 с .

7.Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под ред. Г.А. Лобанова.  Мичуринск, 1973. 496 с.

8.Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под общ. ред. Е.И. Седова. Орел: ВНИИСПК, 1999. 608 с.

9.Оцінка сортименту суниці садової (Fragaria ananassa Duch.)  в Україні  станом на 2012 рік /  Павлюк В.В. та ін. Садівництво.  2012. Вип. 65. С. 32-43.

10.Державний  реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2017 році. К.: ТОВ «Алефа», 2017.  258 с.

11.Александров Е.Г., Ганна Б.С. Требования, предъявляемые к созданию новых сортов винограда. Напитки, технологии, инновации (Садоводство и виноградарство). 2015. № 11-12. С.24-26.

12.Шевчук Л.М. Вміст пектинів у плодах суниці при вирощуванні в різних регіонах України. Садівництво. 2017. Вип. 72. С. 136-141.

13.Производство красных вин с интенсивной и стабильной окраской. Напої. Технології та інновації.  2016. № 12 (65). С. 52-55. URL: http://techdrinks.info/ru/archiv/89 (дата звернення 10.12.2019).

14.Masny A., Markowski J., Zurawcz E. Ocena jakosci owocow klonow truskawki hodowli Instytutu sadownictwa. Zeszyty naukowe instytutu sadownictwa і kwiaciarstwa w Skierniewicach. ISK, Skierniewice. 2001.Tom 9. 179-184.