WINTER HARDNESS OF PROMISING VARIETIES AND ELITE FORMS OF CHERRY IN THE CONDITIONS OF THE WESTERN LISOSTEPPE OF UKRAINE

DOI: 10.35205/0558-1125-2025-80-143-156
UDC: 634.23:631.526.32:477.7

WINTER HARDNESS OF PROMISING VARIETIES AND ELITE FORMS OF CHERRY (CERASUS VULGARIS L.) IN THE CONDITIONS OF THE WESTERN LISOSTEPPE OF UKRAINE

R.V. YUSYPENKO, postgraduate student
N.V. MOISEICHENKO,
PhD
Institute of Horticulture, NAAS of Ukraine, 03027, Kyiv-27, 23, Sadova st. 
e-mail: mojsejchenko@ukr.net

The article presents an analysis of the winter and spring periods of 2023-2025 of research conducted in cherry plantations of the Institute of Horticulture of the NAAS to determine the impact of negative temperatures on 13 promising cherry varieties of domestic and foreign selection. For two years, minor frosts in late autumn and early winter contributed to the normal course of tissue lignification processes and hardening of plants before wintering. Due to which the level of winter hardiness of the plantations was quite high. In the winter of 2023/2024, damage in all variants of the experiment was less significant than in the winter of 2024/2025, although the effect of frost on the plantations in the first experimental period was higher. However, maintaining the level of hardening of trees ensured their better resistance to frost. Significant frost damage to the plantations was not determined during the research years, therefore, the potential productivity of trees after the winter of 2024 and 2025 depended solely on the weather conditions of spring during the flowering, pollination and fertilization of plants. To significantly verify the limits of the biological potential of resistance of the presented options, a laboratory study was conducted by modeling the stress factors of the cold period under control conditions (at t -25 and -30°C). At a freezing temperature of -25°C, the total percentage of damage to annual growth of samples for the entire research period was 16.1 - 44.0, which did not exceed 50%. At a freezing temperature of -30°C, the total percentage of damage to annual growth was 27.8 (2/70) - 71.0 (1/18). For the varieties Rebatska Krasunia, Liubitelska and forms 1/3, 2/32, 1/68, 1/18 (55.5 - 71.0 %), in which significant freezing of the tissues of the tops, middle part and buds was noted, which was reflected in the total percentage of damage, especially in 2025 (60.3 - 71.0 %), the temperature of -30°C is critical. Of the 13 studied variants of the forms 2/54, 1/21, 2/39 and the promising variety Liubitelska were identified as resistant to low temperatures in the Lisosteppe of Ukraine. The last three variants were characterized by increased resistance to spring frosts. The greatest potential for frost resistance was characterized by form 1/21.
Key words: cherry, varieties, elite forms, selection, laboratory freezing, tissue damage, frost resistance, generative buds.

Список використаної літератури
1. Кліматичні зміни та ризики при вирощуванні плодових і ягідних культур  в умовах північної частини Лісостепу України / М.О. Бублик та ін. Садівництво. 2016. Вип. 71. С. 130-139. 
2. Макарова Д.Г., Василенко В.І., Трохимчук А.І. Моніторинг погодних змін та їх вплив на продуктивність цінного селекційного генофонду вишні (Cerasus vulgaris Mill.) в Лісостепу України. Садівництво. 2020. Вип. 75. С. 92-101.
3. Соловьева М.А. Атлас повреждений плодовых и ягодных культур морозами. Изд. 2-е перераб. и доп. К.: Урожай. 1988. 48 с. 
4. Лабораторні та польові методи визначення морозостійкості плодових порід і культур : метод. реком. / М.О. Бублик, Т.І. Патика, О.І. Китаєв, Д.Г. Макарова. К., 2013. 26 с. 
5. Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур на придатність до поширення в Україні (плодові, ягідні, горіхоплідні, субтропічні, виноград та шовковиця). Охорона прав на сорти рослин. Вип. 2. Ч. 2. К. : Мінагрополітика, 2005. 232 с.
6. Визначення морозостійкості плодових порід лабораторним методом прямого проморожування / Д.В. Потанін, В.В. Грохольський, О.І. Китаєв, М.О. Бублик. Садівництво. 2005. Вип. 56. С. 170-180.
7. Особливості перезимівлі насаджень плодових та ягідних культур у 2011-2012 рр. / М.О. Бублик та ін. Садівництво. 2012. Вип. 66. С. 287-295.
8. Проблеми моніторингу у садівництві / за ред. А.М. Силаєвої. Київ: Аграрна наука, 2003. 348 c.
9. Бублик М.О. Методологічні та технологічні основи підвищення продуктивності сучасного садівництва. К.: Нора-Друк, 2005. 288 с. 
10. Барабаш Т.М. Основні напрямки створення інтенсивних садів черешні в умовах Південного Степу України. Агроном. 2004. № 3(5). С. 64-65. 
11. Біологічні основи формування та обрізування плодових дерев і ягідних кущів / І.К. Омельченко та ін.; за заг. ред. І.К. Омельченка. Київ: Аграрна наука, 2014. 256 с.
12. Агроекологічні системи інтегрованого захисту плодових і ягідних культур від шкідників і хвороб: рекомендації / Шевчук І.В. та ін. Вид. 2-ге, переробл. і допов. К., 2021. 188 с.
13. Василенко В.І. Адаптивність нових сортів та елітних форм вишні в умовах Лісостепу України: дис…канд. с.-г. наук: 06.01.07. Київ, 2016. 266 с.