ECONOMIC ASSESSMENT OF GROWING LARGE-FRUITED SWEET CHERRY VARIETIES IN THE RIGHT-BANK PART OF THE WESTERN LISOSTEPPE OF UKRAINE

DOI: 10.35205/0558-1125-2025-80-90-101
UDC 338.001.36:634.23:631.52

ECONOMIC ASSESSMENT OF GROWING LARGE-FRUITED SWEET CHERRY (CERASUS VULGARIS L.)  VARIETIES IN THE RIGHT-BANK PART OF THE WESTERN LISOSTEPPE OF UKRAINE

O.A. KISHCHAK, Doctor, Senior Research Worker, Corresponding Member of NAAS of Ukraine 
A.V. SLOBODIANIUK, L.O. BARABASH, PhDs
Yu.P. KISHCHAK, Candidate of Agricultural Sciences, Senior Research Worker
Institute of Horticulture, NAAS of Ukraine, 03027, Kyiv-27, Sadova St., 23, e-mail: cherry0308@ukr.net 

To determine a competitive assortment in the Right-Bank part of the Western Lisosteppe of Ukraine, an economic assessment was carried out for 25 promising large-fruited sweet cherry varieties of different ripening periods. The research was conducted in 2022–2024 at the Institute of Horticulture of the NAAS in an orchard planted on the semi-dwarf clonal rootstock Krymsk 5. The trees were planted in 2018 at a spacing of 4.5 × 2.5 m and trained to a rounded crown with a lowered fruiting zone. Field and laboratory methods were applied, as well as comparative, regulatory, and economic-statistical methods to determine economic efficiency. Field and laboratory experiments were carried out according to generally accepted methodological recommendations.
It was proven that the production of fruits from all the studied varieties is profitable, and the use of high-yielding varieties with excellent marketable fruit quality improves production efficiency. Given the limited supply and higher prices for early-ripening large-fruited varieties on the market, the most economically efficient were ‘Kazka’ and ‘Rubinova Rannia’, with a profitability level of 185.7-278.2%.
In the group of mid-ripening varieties, the large-fruited variety ‘Talisman’ (average fruit diameter 30.7 mm) showed the highest profitability of 326.9%. For other varieties in this group, due to the large quantity of fruit on the market and prices being 1.3-1.6 times lower compared to early-ripening varieties, profitability ranged from 80.2% to 132.8%.
The highest economic effect was achieved from producing premium-quality fruits of mid-late ripening varieties, with an average fruit weight of 9.3-14.2 g and a transverse diameter of 29.7-32.7 mm. These included the varieties ‘Krupnoplidna’, ‘Temporion’, ‘Udivitielnaia’, ‘Anons’, ‘Anshlag’, ‘Etyka’, ‘Donetska Krasunia’, ‘Donchanka’, and ‘Zodiak’. They demonstrated the shortest investment payback periods of 3.4-4.0 years, profits of 711.9-1604.3 thousand UAH, and profitability levels of 295.9-513%.
Key words: fruits, cultivation efficiency, marketability of products, market appeal of the variety, profitability, cost recovery.

Список використаної літератури
1. Сало І.А., Завальнюк О.І., Скакун В.М. Розвиток світового та вітчизняного ринку кісточкових плодів. Економіка та управління АПК. 2024. № 1. С. 85-94 DOI: 10.33245/2310-9262-2024-189-1-85-94  
2. Vahid R., Nadi F. Investigating the energy consumption and economic indices for sweet-cherry and sour-cherry production in northeastern Iran. Journal of Agricultural Machinery. 2021. Vol. 11, No. 1. P. 97-110 DOI: 10.22067/jam.v11i1.83466. 
3. Markovic T., Paji N. Economic Justification of Investing in Perennial Sweet Cherry Plantations. International Scientific Conference. Sustainable Agriculture and Rural Development in Terms of the Republic of Serbia Strategic Goals Realization within the Danube Region, Rural development and (un)limited resources. Belgrade, Serbia. 2014. P. 547-562. 
4. Формування врожайності інтенсивних насаджень черешні (Cerasus avium L.) залежно від довжини інтеркаляра ВСЛ 2 в зоні Південного Степу України /  Кондратенко П.В., Алексєєва О.М., Сенін В.В., Бондаренко П.Г. Садівництво. 2021. Вип. 76. С. 93-101. DOI: 10.35205/0558-1125-2021-76-93-101   
5. Сенін В.В., Сенін В. І. Економічна ефективність культури черешні в Степу України. Садівництво. 2005. Вип. 57. С. 459-464.  
6. Technological aspects of the creation of intensive plantations of cherries in Forest-Steppe of Ukraine / Kischak O., Grynyk I., Barabash L., Kischak Ju. Visnyk agrarnoi nauky. 2020. Vol. 98. P. 27-37. DOI: 10.31073/agrovisnyk202003-04 
7. Ghelfi R., Palmieri A. Planting a new cherry orchard system: evaluation of economic efficiency. Italus Hortus. 2022. 29(1). Р. 82-93. DOI: 10.26353/j.itahort/2022.1.c6  
8. Рульєв В. А. Перспективи вирощування черешні в Україні. Економіка АПК. 2003. №1. С. 49-53. 
9. Кіщак О.А. Формування і обрізування дерев черешні в інтенсивних насадженнях: рекомендації. Київ: Інститут садівництва НААН України, 2013. 26 с. 
10. Кондратенко П.В., Бублик М.О. Методика проведення польових досліджень з плодовими культурами. Київ: Аграрна наука, 1996. 95 с. 
11. Методика економічної та енергетичної оцінки типів насаджень, сортів, інвестицій в основний капітал, інновацій та результатів технологічних досліджень у садівництві / за ред. О. Шестопаля. Київ: НЦ «Плодівництво», Ін-т садівництва, 2006. 133-144 с.  
12. Вебер М.С. Ефективність інтенсивних насаджень черешні. Новини садівництва. 2008. № 4. С.37-38.
13. Економіка та організація промислового садівництва України: монографія / Шестопаль О.М. та ін. М. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2010. 334 с. 
14. Development of innovative high-density orchards aiming for an efficient and sustainable sweet cherry production /  Iglesias I. et al. Acta Horticulturae. 2024. Is. 1408. P. 293-300. DOI: 10.17660/ActaHortic.2024.1408.41 
15. Deriving socio-economic indicators for sustainability assessment of sweet cherry farming systems in South Patagonia / Mundet C.A. et al. Acta Horticulturae. 2014. Is. 1020. P. 523-528. DOI: 10.17660/ActaHortic.2014.1020.70. 
16. Симиренко В.Л. Часткове сортознавство плодових рослин. Том 2. Груша, Слива, Вишня та Черешня, Жерделя, Бросквина / відп. ред. О.О. Созінов та ін. К.: Аграрна наука, 1996. 464 с.
17. Долгова С.В. Економічна ефективність вирощування плодів черешні. Сад, виноград і вино України. 2007. № 4. С. 10-11