Зимо- та морозостійкість сорто-підщепних комбінувань сливи
УДК 634.22:631.526.32:631.541.1:632.111.5
Зимо- та морозостійкість сорто-підщепних комбінувань сливи (Prunus domestica L.) / Кривошапка В.А., Китаєв О.І., Соболь В.А. // Садівництво. – 2018. – Вип. 73. – С. 153-159. Бібліогр.: 14 назв. – укр.
Наведено результати визначення зимо- та морозостійкості дев’яти сорто-підщепних комбінацій сливи шляхом поєднання польового та лабораторного методів. Оцінка стійкості комбінувань у природних умовах показала, що вони в усіх варіантах досліду характеризувалися високою зимостійкістю в насадженнях, що й підтвердило лабораторне випробування температурами -25 і -30 град.С, за яких не виявлено критичних пошкоджень найбільш уразливих до морозів плодових бруньок. Використання ж температури -35 град.С визначило критичний рівень ушкодження їх та тканин пагонів. Найвищою морозостійкістю відзначалися сорти Ода, щеплена на насіннєвій підщепі та на ВВА-1, а також Стенлей та Богатирська на ВВА-1.
Ключові слова: слива, сорт, підщепа, лабораторне проморожування, критичні пошкодження тканин, зимо- та морозостійкість.
2 іл.