Біохімічні аспекти селекції плодових зерняткових культур
УДК 577.11 : 634.10
Біохімічні аспекти селекції плодових зерняткових культур / Єжов В.М., Гриник І.В. //Садівництво. – 2018. – Вип. 73. – С. 5-16. Бібліогр.: 63 назв. – укр.
Досліджено сучасний рівень біохімічного складу плодів зерняткових культур. Встановлено, що поряд із його традиційними показниками, активно використовуються інші, серед них вміст пектинів, тритерпенових кислот та їх похідних, кардіотонічних амінів і фенольних речовин. У складі останніх частіше виділяють флавоноїди, проантоціанідини та антоціани, фенольні кислоти, дигідрохалкони. Наведено основні характеристики біохімічної активності фенольних речовин, зокрема антиоксидантної активності та її ролі у профілактиці численних захворювань людини. Рекомендовано під час селекційних робіт із зернятковими культурами використовувати вказані показники як такі, що повною мірою відображують біологічну цінність плодів.
Ключові слова: плоди зерняткових, пектинові сполуки, тритерпенові кислоти, фенольні речовини, антиоксиданти, профілактика захворювань.
1 табл.