Вміст пектинів у плодах суниці при вирощуванні в різних регіонах України
УДК 631.576:634.75:547.458.88:551.515
Вміст пектинів у плодах суниці (Fragaria ananassa Duch.) при вирощуванні в різних регіонах України / Шевчук Л.М. // Садівництво. – 2017. – Вип. 72. – С. 136-142. Бібліогр.: 9 назв. – укр.
В результаті багаторічного аналітичного вивчення плодів шістнадцяти сортів суниці вітчизняної та зарубіжної селекції, відібраних у різних регіонах, виявлено мінливість вмісту в них пектинових речовин. Визначено зони, в яких погодні умови є сприятливими для накопичення пектинів, і виділено сорти з максимальним, середнім та мінімальним вмістом даних речовин, а також гомеостатичні за цим показником. Більше середнього вмісту пектинів (0,70%), визначеного для різних районів України, накопичували плоди, які вирощувалися в Інституті садівництва НААН (0,77%). У плодах Полки, Зенги Зенгани та Багряної в зонах України, де проводили дослідження, вміст названих речовин був вище за середній по регіонах.
Ключові слова: плоди суниці, пектинові речовини, регіони вирощування, погодні умови, коефіцієнт варіації, гомеостатичність.
2 табл.