Природні втрати маси плодів яблуні під час зберігання
УДК 634.11/.12:621.796:006.83
Природні втрати маси плодів яблуні (Malus domestica Borkh.) під час зберігання / Шевчук Л. М., Бабенко С.М. // Садівництво. – 2016. – Вип. 71. – С. 113-117. Бібліогр.: 2 назв. – укр.
В результаті досліджень встановлено, що втрати маси плодів яблуні під час зберігання у звичайному охолоджуваному плодосховищі залежать від їх анатомічної будови, біології сорту, термінів збору та закладання на зберігання, а також від температурних умов і відносної вологості повітря у сховищі, в якому вони перебувають. Отримані дані доводять, що перевищення сумарних втрат маси за час зберігання на рівні 5,0% є свідченням ураження плодів в'яненням. У процесі зберігання яблук необхідно зважати на вище вказані особливості, котрі можуть істотно коригувати економічний ефект виробництва в цілому.
Ключові слова: плоди яблуні, втрати маси, зберігання, звичайна охолоджувана атмосфера, фізіологічні розлади, щільність.
1 табл., 1 іл.