Лежкоздатність плодів яблуні в умовах звичайного охолоджуваного плодосховища

УДК 634.11.12:621.796

Лежкоздатність плодів яблуні (Malus domestica Borkh.) в умовах звичайного охолоджуваного плодосховища / Шевчук Л.М., Бабенко С.М. // Садівництво. – 2015. – Вип. 70. – С. 149-155. - Бібліогр.: 3 назв. – укр.

Досліджено лежкоздатність плодів зимових сортів яблуні Гарант, Ренет Симиренка, Гала, Чемпіон, Мутсу, Глостер та Елізе в умовах звичайного охолоджуваного плодосховища. Визначено температурні режими, котрі сприяють подовженню терміну зберігання яблук, забезпечуючи при цьому добре збереження споживчих фізичних і товарних показників їх якості. Встановлено,  що найкращим потенціалом лежкості плодів серед досліджуваних сортів відзначаються Мутсу і Глостер, а найменшим – Чемпіон. Виділено сорти з  яблуками, схильними до фізіологічних розладів, зокрема в’янення, гіркої ямчастості і побуріння шкірочки (загару).

Ключові слова: плоди яблуні, зберігання, звичайна охолоджувана атмосфера, якість, товарність, біохімічний склад.

<< Назад