Використання плодів горобини звичайної як сировини для функціональних продуктів
УДК 663.3.3:663.2
Використання плодів горобини звичайної (Sorbus aucuparia L.) як сировини для функціональних продуктів // Литовченко О.М., Яценко С.І. // Садівництво. – 2015. – Вип. 69. – С. 152-160. – Бібліогр.: 14 назв. – укр.
Розглядається взаємозв`язок вивчення фізико-хімічного складу плодів горобини звичайної як сировини для створення функціональних напоїв на основі її нетрадиційних видів з розширенням асортименту продукції, що носить оздоровчий характер.
Великі сировинні ресурси, як культурних, так і дикорослих видів рослин, які характеризуються надзвичайно високим вмістом біологічно активних речовин, можуть забезпечити випуск нових натуральних напоїв і плодово-ягідних вин, котрі стануть для населення продукцією функціонального призначення.
Горобина звичайна є надзвичайно цінною культурою. Її ягоди – полівітамінна сировина. Найчастіше при виробництві напоїв вона вводиться у вигляді соків. Водночас плоди цієї культури багаті на пектинові речовини. Це є негативним фактором у приготуванні напоїв.
Ми досліджували різні способи вилучення соку: нагрівання, заморожування, обробка ферментними препаратами, зокрема Фруктозимом Р, призначеним для гідролізу пектинових речовин.
Застосування таких препаратів можна вважати одним з найбільш перспективних напрямів у процесі інтенсифікації вилучення плодово-ягідних соків. Аналіз підтвердив істотний вплив саме цього чинника. Після обробки ферментним препаратом вихід соку складає 67%.
2 табл., 1 іл.
Ключові слова: горобина звичайна, функціональні напої, плоди, гідроліз, пектинові речовини, ферментні препарати, методи отримання соку, фактор впливу.